Asgari ücrete yüzde 40 katkı ihracatçıyı tatmin etmedi


Asgari ücrette devletin şirketlerin maliyetine yüzde 40 katkı sunması ihracatçıyı tatmin etmedi.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle "Asgari ücret öyle bir konu ki… Yani devlet bir şey vermeyebilirdi de. Yüzde 40 yardım için teşekkür ediyoruz. Ama bu yardımın kâfi olmadığını yakın dönemde göreceğiz. Bu yönde çok şikâyet ve çok parametre olacak. Belki de 'keşke daha çok katkı sunulsa' denilecek. " dedi.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz de asgari ücrete devletin yardımını olumlu bulurken, şunları ifade etti:

"Fakat burada atlanan bir konu var. Malum asgari ücrete yüzde 30 artış yapıldı. Bu durum ortalama maaş alanlarda da aynı talebi uyandırdı. Tüm birimlerden artışı talebi gelebilir. Bu durum bizler için kolay değil. Asgari ücrette var ama diğer ücretlerin artışında devletin ufak katkısı yok. Bu sanayiciyi daha dikkatli davranmaya yöneltiyor. 2016'da sanayicilerimiz daha çok ihracat yapmak için bilhassa kimya alanında devlet teşviklerine daha çok gerek duyacak."

İHRACATÇI 2016'DAN UMUTLU

Öte yandan ihracatçı, 2016'dan umutlu. İsmail Gülle ile Murat Akyüz, yeni senede üretim ve ihracatın ön planda olması temennisinde bulundu.

Gülle, Türkiye'de iç barışın temin edilmesi ve ekonomiye odaklanılması gerektiğine işaret etti. Gülle, "Geciken hedeflerin yakalanması için yapısal reformlar hayata geçirilmeli. Orada bizim taleplerimizin de karşılığı var. Yani umudumuz sükûnet ve güven ortamının önderliğinde ülkenin hedeflerini yakalamasıdır." açıklamalarında bulundu.

Akyüz ise 2015'te kimyevi ürünler sektörünün ihracatının emtia fiyatlarından darbe aldığından söz etti.

2016'nın daha dikkatli olmayı gerektirdiğini anlatan Akyüz, şöyle devam etti:
"Petrokimya ürünlerinde ani gerilemelere firmalarımız açık olmalı. Kredi imkânlarından iyi yararlanmalı. İhracatta yeni bölgelerde başarılı faaliyetler oldu. Rusya, Irak ve dolaylı olarak İran'da siyasi sorunlardan ötürü güçlükler var. Bu bölgeleri yeni ülkeler ile ikame ettik. Ama bu yönü ile yeni ihracatçıların yeni bölge ve ülkelere açılımı devam ettirmelerinde yarar var.

2016 geminin daha ayrı yönlere gidebileceği bir dönem. Ona açık olunmalı. Ayrı limanlara gidilmeli."
CİHAN
<< Önceki Haber Asgari ücrete yüzde 40 katkı ihracatçıyı tatmin etmedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER