Aşı formlarında çarpıcı uyarılar!

Amerika Birleşik Devletleri'nde aşı yaptırmak isteyenlere dağıtılan formda “ABD Gıda ve İlaç Dairesi onaylı, COVID-19’u engelleyen bir aşı yoktur. Pfizer-BioNTech aşısı herkesi korumayabilir.” ifadelerinin yer aldı.

SHABER3.COM

Habertürk yazarı Oray Eğin bugünkü köşesinde “Amerika’da aşı yaptıranlara bu uyarılar yapılıyor” başlıklı dikkati çeken bir yazı kaleme aldı.

ABD’de Pfizer-BioNTech aşısının yapılmaya başlandığını ifade eden Oray Eğin, aşıyla birlikte dağıtılan bilgilendirici formu da paylaştı. 

Formda “ABD Gıda ve İlaç Dairesi onaylı, COVID-19’u engelleyen bir aşı yoktur. Pfizer-BioNTech aşısı herkesi korumayabilir” ifadelerinin yer aldığı formda, soru cevap bölümleri de bulunuyor.

İşte Oray Eğin’in makalesi:

“ABD’de Pfizer-BioNTech aşısı yapılmaya başlandı, ilk iğneler de sağlık çalışanlarına vuruldu. Amerikan hastanelerinde zorunluluk olarak aşıyla birlikte bilgilendirici bir form da veriliyor. 

Bu belgede aşıyla ilgili çarpıcı ifadeler yer alıyor. Elime geçen o bilgilendirme formundan -- ben henüz aşı yaptırmadım -- önemli kısımları özetlemek istiyorum.

Özetle:

-  Bu aşı COVID-19’a yakalanmanıza engel olabilir. İngilizce “may prevent” ifadesi geçiyor, yani kesinlik içermeyen, ihtimale işaret eden bir ifade.

-  ABD Gıda ve İlaç Dairesi onaylı, COVID-19’u engelleyen bir aşı yoktur.

-  Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısını yaptırmak sizin tercihinizdir.

-  Pfizer-BioNTech aşısı herkesi korumayabilir.

Formda yer alan soru-cevaplar:

PFIZER-BIONTECH COVID-19 AŞISI NEDİR: Pfizer-BioNTech aşısı onaylanmamış bir aşıdır. FDA-onaylı COVID-19’u engelleyen başka bir aşı yoktur.

ACİL DURUMDA KULLANIM YETKİSİ (EUA) NE DEMEK?: Pfizer-BioNTech aşısı Sağlık Bakanlığı tarafından acil durumlarda kullanılmak üzere kullanılmasına izin verilen (Emergency Use Authorization-EUA) bir aşıdır. 

Bu aşı FDA onaylı diğer ürünlerin tabi tutulduğu değerlendirmeden geçmemiştir. FDA, belli kriterlere ulaşınca acil durumda kullanma yetkisi (EUA) verebilir, bu karar mevcut bilimsel kanıtların COVID-19’a karşı etkili olabileceğini gösterdiği için alınmıştır.

BAŞKA AŞILARLA BİRLİKTE KULLANILIR MI?: Pfizer-BioNTech aşısının başka aşılarla kullanılabileceğine dair bir bilgi yoktur

AŞI DAHA ÖNCE KULLANILDI MI?: Pfizer-BioNTech aşısının klinik deneyi 20 bin kişi üzerinde yapıldı. 16 yaş ve üstüne en az bir doz aşı yapıldı.

PFIZER-BIONTECH COVID-19 AŞISINI OLMAMAYA KARAR VERİRSEM: Tamamen size kalmıştır, mevcut sağlık tıbbi yardımınızı değiştirmeyecektir.

PFIZER-BIONTECH COVID-19 AŞISI BANACOVID-19 BULAŞTIRACAK MI?: Hayır. Aşının içinde SARS-CoV-2 yok bu yüzden COVID-19 bulaştıramaz.

AŞININ RİSKLERİ NEDİR?: Aşı yapıldığı noktada ağrı, yorgunluk, baş ağrısı, kas ağrısı, üşüme, eklem ağrısı, ateş, aşının yapıldığı noktada şişlik ve kızarıklık, baş dönmesi, iyi hissetmemek, lenf bezlerinde şişlik bilinen yan etkilerdir.

Aşının alerjik reaksiyona neden olması uzak bir olasılıktır. Ciddi bir alerjik reaksiyon aşı yapıldıktan birkaç dakikayla bir saat içinde ortaya çıkar. 

Nefes zorluğu, yüzün ve boynun şişmesi, hızlı kalp atışı, vücudun her yerinde kaşıntı, baş dönmesi ve zayıflık alerjik reaksiyonun işaretleri

YAN ETKİLER KONUSNDA NE YAPMALIYIM?: Acil yardım hattı 911'i arayın ya da en yakın hastaneye gidin. Yan etkiler gitmezse aşıyı temin eden kurumla iletişime geçin.

AŞIYI KİMLER YAPTIRMAMALIDIR?: İlk dozdan sonra ciddi alerjik reaksiyon gösterenler ve aşının içindeki malzemelere ciddi alerjik reaksiyon gösterenler.”




--
-
<< Önceki Haber Aşı formlarında çarpıcı uyarılar! Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER