ATO Başkanı Bezci: Yeni stadyumla birlikte Ankara'ya bir Central Park yapalım

ATO Başkanı Bezci: Yeni stadyumla birlikte Ankara'ya bir Central Park yapalım

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in Ankara'ya inşa edilecek yeni stadyumun 19 Mayıs alanı üzerinde yapılması önerisine destek verdi. Bezci, "Yeni stadyumu İstanbul Caddesi'ne doğru kaydıralım, alanı Gençlik Parkı'ya birleştirip büyütüp Central Park yapalım. Ulus'a ve şehrimize can katalım." dedi.

Bezci yazılı bir açıklama yaparak, yeni stadyum projesinin Ankara'nın çehresini değiştirmek için bir fırsat olabileceğini ifade etti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in Ulus'taki 19 Mayıs Stadyumu'nun yıkılarak yerine yenisinin yapılması düşüncesini desteklediğini belirten Bezci, "Üstelik o bölgede gerçekleştirilecek geniş çaplı bir şehircilik projesiyle hem Ulus cazibe kazanır hem de yeni stadyum kamuya yük oluşturmadan gerçekleştirilmiş olur." ifadesini kullandı.

MİMAR BEZCİ, PROJE ESKİZLERİNİ ÇİZDİ

İtalyan Mimar Paolo Vietti Violi'nin mimari projesini çizdiği 19 Mayıs Stadyumu'nun 19 bin 209 kişi kapasiteli olduğunu hatırlatan Bezci, 1936 yılında açılan bu stadyumun artık günün ihtiyaçlarına cevap veremediğini kaydetti.

Bezci, stadyumun kentin içinde bırakılmasının sporu günlük yaşamın bir parçası haline getirmek açısından yerinde bir karar olacağını da ifade etti. Mesleği mimarlık olan ATO Başkanı Bezci, 19 Mayıs Stadyumu için Gençlik Parkı'nın da içinde yer alacağı geniş bir spor ve sosyal yaşam ile rekreasyon alanlarının bulunacağı geniş bir projenin eskizlerini de kendisi çizdi.

STADYUM İSTANBUL YOLU KENARINA KAYDIRILIYOR

Bezci'nin çizdiği projede içinde stadyumun bulunduğu alan aradaki yol kullanılabilir halde kalmak üzere Gençlik Parkı ile birleştiriliyor. Kore Anıtı ve Parkı ile Arena Spor Salonu'nun halen olduğu gibi korunacağı yeni projede, stadyum İstanbul Caddesi ile Kazım Karabekir Caddesi'nin kesiştiği bölgeye taşınıyor.

Bezci'nin yeni projesinde ABD New York Şehri Manhattan bölgesinde yer alan dünyanın en büyük yapay parkı olan Central Park model alınıyor. Buna göre, Gençlik Parkı'nda bulunan havuz, Central Park örneğindeki gibi yaklaşık beş kat büyütülerek, yeni projenin dokusuna uygun bir şekilde yapay bir göl haline getiriliyor. Göl etrafında konut ve iş merkezleri olmak üzere yaşam alanlarının inşa edileceği projede, göl manzaralı kafe ve restoranlar, kültür ve sanat merkezleri de bulunuyor. Proje ilerleyen yıllarda istenirse Hipodrum alanıyla da birleştirilebilir bir esneklikte tasarlandı.

METRO BAĞLANTILI VE OTOPARKLI STADYUM-

Bezci'nin projesi bölgedeki trafik yükünün de toplu taşım araçlarına kaydırılmasını öngörüyor. Halihazırda hızlı tren garı için inşa edilen terminale ve metroya yapılacak bağlantılarla maç günleri de bölgede trafik yoğunluğunun engellenmesi hedefleniyor.

Yeni inşa edilecek 42 bin koltuk kapasiteli stadyum projesinde kot yüksek tutularak ihtiyaca cevap verecek otoparkların da inşa edileceği proje, Ulus bölgesini Başkent'in spor, eğlence ve yaşam alanı haline dönüştürme potansiyeli taşıyor.

BEZCİ: 120 MİLYON DOLARLIK STADYUM KAMUYA YÜK OLMAZ

Başkent'te yapımı planlanan yeni stadyumun 42 bin koltuk kapasiteli olacağını hatırlatan Bezci, 3 bin dolarlık koltuk maliyetiyle stadyumun 120 milyon dolarlık bir proje olacağını ifade etti. Bezci, şu ifadelere yer verdi:

"Bölgede gerçekleştirilecek geniş çaplı bir şehircilik projesiyle hem Ulus Tarihi Kent projesi cazibe kazanır hem de yeni stadyum kamuya yük oluşturmadan, kendi kendini finanse ederek gerçekleştirilmiş olur. Halihazırda stadyum alanı bünyesinde yüzme havuzu, tenis, eskrim kulübü gibi spor aktiviteleri de bulunuyor. Stadyumun yerini taşıyarak gerçekleştirilen projeyle bölge 24 saat yaşayan bir yerleşim yeri haline gelecektir. Tüm dünyada şehir statları, tur şirketleri için turizm bölgesi haline gelmiş durumdadır. Barselona'da Nou Camp Stadyumu 2014 yılında 1,5 milyon kişi tarafından ziyaret edildi."

"22 YILDIR MİLLİ MAÇ OYNANMIYOR"

Ankara'da en son 1993 yılında San Marino ile milli maç oynandığını hatırlatan Bezci, yapılacak projeyle Başkent'in yeniden milli maçlara ev sahipliği yapacak konuma gelebileceğini söyledi. Bezci, yeni stadyumun en son teknolojiyle tavanı açılır kapanır şekilde yapılabileceğini kaydetti.

Bezci, yeni stadyum ve şehircilik projesinin yapım aşamasında yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlanabileceğini de belirttiği açıklamasını, "Proje tamamlandığında da oluşacak yeni alanlarla toplam 5 bin kişiye istihdam kapısı açılmış olur." ifadeleriyle sona erdirdi.
CİHAN
<< Önceki Haber ATO Başkanı Bezci: Yeni stadyumla birlikte Ankara'ya bir... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER