Avrupa Birliği'nden 'ziyaret' mesajı

Davutoğlu ve Bozkır'ın, Tayyip Erdoğan'ın üst düzey AB ziyaret açıklamalarına AP'den olumsuz cevap geldi.

Avrupa Birliği'nden 'ziyaret' mesajı

Avrupa Birliği kaynakları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sık sık dile getirdiği AB karşıtı açıklamalar, yaklaşan seçimler öncesi bir parti lideri gibi davranması ve Türkiye’de yaşanan temel haklar konusundaki erozyon sebebiyle haziran ayı öncesi Brüksel’i ziyaret etmesinin mümkün olmadığını dile getirdi.

'YETKİLİLER BU ŞEKİLDE MÜMKÜN DEĞİL DİYORLAR'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üst düzey yetkililerin açıklamalarına rağmen seçimlerden önce Brüksel’i ziyaret etmesi zora girdi. Avrupa Birliği kaynakları, Erdoğan’ın ziyaretinin artık çok zor olduğunu ifade ederken, bazı Avrupalı yetkililer daha emin bir tonda ziyaretin mümkün olmadığını belirtiyor. AB kaynakları, ziyaretin gerçekleşmeme ihtimalinin altında yatan sebepler olarak yaklaşan 7 Haziran seçimlerine, iktidarın icraatlarına ve Erdoğan’ın AB karşıtı söylemlerine işaret ediyor.

'ÜST DÜZEY GÖRÜŞMELER DEDİLER AMA...'

Hem Başbakan Ahmet Davutoğlu hem de AB Bakanı Volkan Bozkır yaptıkları açıklamalarda Erdoğan’ın nisan ya da mayıs ayı gibi Brüksel’i ziyaret ederek üst düzey temaslarda bulunacağını duyurmuştu. Geçen yıl aralıkta yaptığı açıklamada ziyaretle ilgili ayrıntılar vererek Erdoğan’ın Avrupa Parlamentosu’na (AP) da hitap edeceğini söyleyen Bozkır, bir Türkiye-AB zirvesi yapılabileceğini de belirtmişti. Davutoğlu da 15 Ocak’ta Brüksel’de Erdoğan’ın nisan ya da mayıs ayında Brüksel’i ziyaret edeceğini ilan etmişti.

İKİLİ ZİYARET OLABİLİR

AB kaynakları, Erdoğan’ın muhtemel ziyaretine ilişkin AB kurumlarında herhangi bir planlama yapılmadığına ancak Belçika’ya ikili bir ziyareti her zaman gerçekleştirebileceğine işaret ediyor. Zaman’a konuşan AB yetkilileri, Davutoğlu’nun ziyaretinin ardından Erdoğan’ın Brüksel’i ilkbaharda ziyaret etmesi için ön bir mutabakat sağlandığını ancak daha sonraki gelişmeler üzerine ziyaretin gündemden düştüğünü belirtiyor.

'ÖZGÜRLÜKLERDE EROZYON VAR. PARTİ LİDERİ GİBİ DAVRANIYOR'

Türkiye’de temel hak ve hürriyetler konusundaki ciddi erozyon ile birlikte Erdoğan’ın sık sık AB karşıtı açıklamalar yapmasının Brüksel’i rahatsız ettiği belirtiliyor.
Zaman’a bilgi veren bir AB üye ülke büyükelçisi seçimler öncesi ziyaretin gündemde olmadığını, Erdoğan’ın bir siyasî parti lideri gibi seçim kampanyası yaptığını, böyle bir ortamda AB liderlerinin seçim öncesi kendisini ağırlama konusunda ciddi tereddüt geçirdiklerini ifade etti.

AP: GENEL KURULDA KONUŞAMAZ

Daha net konuşan AP kaynakları ise AB Bakanı Bozkır’ın açıklamalarının aksine seçimler öncesi Erdoğan’a Genel Kurulu’na hitap etme gibi bir imkân tanıyamayacaklarını vurguluyor. AP Başkanı Martin Schulz’un 7 Nisan’da Türkiye’yi ziyaret ederek Erdoğan ile görüşeceğini belirten kaynaklar, Cumhurbaşkanı’nın 2015’in sonuna doğru Brüksel’i ziyaretinin gerçekleşebileceğini kaydediyor.

'TAYYİP ERDOĞAN İKNA ETTİM DEDİ, AB İKNA OLMADIK DEDİ'

Erdoğan, Brüksel’i beş yıl aradan sonra ilk kez 21 Ocak 2014’te ziyaret etmiş ancak ciddi eleştiriler almıştı. Dönemin başbakanı olarak Brüksel’e gelen Erdoğan, ikili temaslarının ardından AB yetkililerini ‘paralel devlet’ ve yolsuzluk iddiaları konusunda ikna ettiğini savunmuş ancak AB yetkilileri üst üste yaptıkları açıklamalarda ikna olmadıklarını belirtmişlerdi. AP’nin Zaman ve Samanyolu’na 14 Aralık’ta yapılan baskınları kınayan bir karar alması üzerine de Brüksel-Ankara ilişkileri gerginleşmişti.

ZAMAN
<< Önceki Haber Avrupa Birliği'nden 'ziyaret' mesajı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER