Avustralya'nın önde gelen üniversitelerinden Deakin Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösterecek olan 'Fethullah Gülen İslami İlimler Kürsüsü' atılan imzalarla resmen açıldı.
İlki 2007 yılında Avustralya Katolik Üniversitesi (Australian Catholic University- ACU) bünyesinde açılan ve halen biri profesör olmak üzere, doktora ve master öğrencileriyle çalışmalarını sürdüren Fethullah Gülen İslami Bilimler Kürsüsü, böylece Deakin Üniversitesi ile ikinci kürsüye de kavuşmuş oldu. Üniversitenin Melbourne kampüsünde bir iftar programı sonrası düzenlenen törende imzaları, Rektör Prof. Dr. Jane den Hollander ve Avustralya Kültürlerarası Diyalog (Australian Intercultural Society) Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi ve Selimiye Vakfı Direktörü Mesut Lelik attı. Deakin Üniversitesi kampüsünde imzalanan işbirliği anlaşması ile Fethullah Gülen Kürsüsü ile ilk etapta üç yıl boyunca akademik araştırmalar yapılacak. İslami ilimler dalında eğitim verecek olan Gülen Kürsüsü'ne, yakın bir gelecekte Türk dili ve Kültürü dersleri de ilave edilecek. Deakin Üniversitesi ilk etapta, yüklü bir bütçe ayırarak, Gülen Kürsüsünün üç yıllık tüm masraflarını üstlendi.
Kürsünün imza törenine, uzun yıllar Victoria valiliğini yapan Prof. Dr. David Kretser, Çokkültürlülük Bakanı Inga Peulich, Çokkültürlülük Komisyonu Eski Başkanı Chin Tan, Vatandaşlık ve Küresel Araştırma Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Fethi Mansouri, Mısır Melbourne Başkonsolosu Khaled Rızk, Kültürlerarası Diyalog Merkezi (AIS) Direktörü Ahmet Keskin, Avustralya İslami İlimler ve Araştırma Akademisi (ISRA) Direktörü Ömer Atilla Ergi, Galaxy Foundation Genel Koordinatörü Tevfik Aydınoğlu başta olmak üzere aralarında siyaset, medya, akademi ve eğitim çevresinden tanınmış önemli simaların da bulunduğu 200 civarında seçkin konuk katıldı.
GÜLEN: DOSTLUK, BARIŞ VE KARDEŞLİK İÇİN KOŞTURAN HERKES TAKDİR EDİLMELİ
ISRA Direktörü Ömer Atilla Ergi gecede Fethullah Gülen Hocaefendi'nin mesajını okundu. Hocaefendi törene gönderdiği mesajında, üniversite yetkililerine teşekkür etti. Deakin Üniversitesi'nin yeni açılan kürsüye kendi adının verilmesinden dolayı memnun kaldığını belirten Gülen; ancak dünyanın pek çok yerinde fedakârca çalışan eğitim gönüllülerinin, her bir ferdinin de bu payeye sahip olduğunun altını çizdi.
Gülen mesajında şunları söyledi: "Öncelikle size, Deakin Üniversitesi'nde İslami İlimler ve kültürler arası diyalog kürsüsünün açılması için gösterdiğiniz gayret ve desteklerden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Kürsüye ismimi vermeniz beni mahcup etti. Çünkü dünyanın çeşitli bölgelerinde büyük fedakârlıklarla eğitim ve diyalog hizmetleri yapan binlerce gönüllünün ortaya koyduğu hizmetler, sadece bir kişinin ismiyle temsil edilmemeli diye düşünüyorum. Dünyaya dostluk, barış, kardeşlik ve huzur getirmek için, farklı dinlerin ve milletlerin arasında dostluk köprüleri kurabilmek için koşuşturan, diyalog ve eğitim faaliyetlerine destek olan herkes tebrik ve takdir edilmelidir. Kürsünün başarılarının sadece üniversite öğrencilerine vereceği eğitimle sınırlı olmayacağı, dünyanın çeşitli üniversitelerindeki akademisyenlere ve tüm insanlığa hizmet edeceği kanaatindeyim."
REKTÖR HOLLANDER: ÜNİVERSİTEMİZİN GÜLEN KÜRSÜSÜNE İHTİYACI VAR
Törende konuşan Deakin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Jane den Hollander, üniversitelerin farklı din ve kültürlere açılmasının toplum için birleştirici unsur taşıyacağını belirterek, bu tür fırsatların çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Farklı düşünen ve yaşayan insanların bir arada, uyum içinde yaşayabilmeleri için çalıştıklarını ifade eden Prof. Dr. Hollander, üniversitelerinin bünyesinde Fethullah Gülen İslami İlimler Kürsüsü'nün açılmasının kendilerini son derece memnun ettiğini ve heyecanlandırdığını belirtti.
Üniversite olarak böyle bir kürsünün açılmasına ihtiyaç duyduklarını ve Kültürlerarası Diyalog (Australian Intercultural Society) Merkezi ile ortak bir adım attıklarına dikkati çeken Rektör Jane den Hollander şunları söyledi: "Öncelikle böyle bir kürsüyle ilgili işbirliğimiz kabul edildiği için teşekkür ederim. Sayın Fethullah Gülen Hocaefendi'nin geceye gönderdiği anlamlı mesaj, beni son derece etkiledi. Dünyaca tanınmış ender bir şahsın bana böyle bir mesaj göndermesi beni çok memnun etti ve aynı zamanda duygulandırdı. Bu tarz mesajlar, nadiren alınır ve çok anlamlıdır. Bilhassa böyle muhterem bir şahsiyetten ki; kendisi de mütevazı bir hayat yaşıyor. Yaşantısıyla da herkesin böyle bir hayat yaşamasını diliyor. Ben, bu kürsüyle birlikte, üniversitem adına çok kıymetli bir yapıyı üniversitemize entegre etmiş olacağıma inanıyorum. Ve bizim mevcut enstitümüzün iş birliğiyle, kürsünün topluma faydalı ve etkili hizmetler sunacağının sözünü veriyorum."
Prof. Dr. Hollander, Deakin Üniversitesi'nde Gülen Kürsüsü'nün açılması ve İslami ilimler ve diyalog eğitimi verilecek olmasının kurumları açısından memnuniyet verici olduğunu kaydetti. "Ben bu faaliyetleri şahsen de destekliyordum. Ama şimdi ise üniversitemizde fiilen işlerlik kazandırmış oluyoruz. Ayrıca Sayın Fethullah Gülen'in toplumsal barış için çalıştığını bu kürsünün de böyle hizmet edeceğine cani gönülden inanıyorum." diye sözlerini sürdüren Prof. Dr. Hollander, şöyle devam etti:
"Tüm duygularımla bu kürsünün başarılı olacağını ifade etmek istiyorum. Değerli konuklar, siz de bu güzel ve önlemli günümüzde aramızda bulunmanız bizim için şereftir. Umarım ki sizin dilekleriniz de bizimkiler ile örtüşüyor. Bu kürsünün, gelecekte büyük işler yapacağına inanıyorum. Gerçekleştireceği etkinliklerle, sadece üniversitelilere değil, toplumun geneline de hizmet vereceğini ifade etmek istiyorum. Hatta Gülen Kürsüsü, dünyanın farklı yerlerindeki akademisyenlerle de irtibat halinde olacaktır. Üniversite olarak bizler de yapılacak olan bu faaliyetlere elimizden gelen desteği vermiş olacağız. Çünkü bu kürsü sadece Avustralya'da değil, Amerika, Avrupa, Endonezya ve başka ülkelerde de olduğunu biliyorum. Onun için bir kez daha sayın misafirlerimize ve ortağımız olan Avustralya Kültürlerarası Diyalog Kurumu'na (AIS) teşekkür ediyorum."
Konuşmalarından ardından Gülen Kürsüsü'nün resmi anlaşma metni imzalandı ve emeği geçenlere hediye plaketleri sunuldu.
Fethullah Gülen Kürsüsü İslami ilimler dalında diploma, yüksek lisans ve doktora eğitimi vereceği gibi, İslam tarihi ve kültürü, batıdaki Müslüman toplumları ve kültürlerarası diyalog konusunda da akademik araştırmalar yapmaya zemin hazırlayacak. Kurulan kürsüyle ayrıca, dünyanın çeşitli bölgelerinden öğrenci ve akademisyenlerin de Avustralya'da eğitim alması ve özellikle de İslam coğrafyasını yakından ilgilendiren İsamofobi gibi önyargılarla Müslümanları ilgilendiren güncel meseleler üzerine akademik araştırmaların yapılması hedefleniyor.
Çokkültürülüğün devlet politikası olarak yürütüldüğü, demokrasi ve özgürlüğün kurumsallaştığı Avustralya'da, 248 ülkeden etnik grup, 200 çeşit dil ve 115 farklı inanç mensubu bir arada diyalog ve hoşgörü içinde yaşıyor. Bu çerçevede, Gülen Kürsüsü'nün akademik eğitim dışında çeşitli toplumsal etkinlikler organize etmesi ve Avustralyalı Müslümanların problemlerinin çözümüne katkı sunması, çokkültürlü bir yapıya sahip olan Avustralya toplumunun barış ve huzuruna katkıda bulunması ön görülüyor. CİHAN