AYM'nin Dündar ve Gül kararı UYAP üzerinden mahkemeye ulaştı


Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül hakkında verdiği hak ihlali kararı UYAP üzerinden mahkemeye ulaştı.

MİT TIR'larında silah taşındığına dair görüntüleri yayınladıkları için tutuklanan gazeteciler Dündar ve Gül hakkında, AYM'nin kararı UYAP üzerinden İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geldi.

AYM'nin kararında, Dündar ve Gül hakkında 'kişi ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği' gerekçesiyle başvuruda bulunulduğu hatırlatıldı.

AYM Genel Kurulu, kişi güvenliği ve hakkı kapsamında soruşturma dosyasına erişim imkanından yoksun bırakılmaya ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle oy birliği ile kabul edilemez olduğunu belirtti.

Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı kapsamında tutuklamanın hukuki olmadığına ilişkin iddianın oy birliği ile kabul edilebilir olduğu kaydedildi.

Genel Kurul, Anayasa'nın 19. maddesinin 3. fıkrasında güvence altına alınan kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ok çokluğuyla karar verdi.

Anayasa'nın 26. ve 28. maddesinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği de oy çokluğu ile karara bağlandı.

Genel Kurul'un hak ihlali kararını 12'ye karşı 3 ret oyu ile aldığı belirtildi.

AYM, ihlal sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın bir örneğinin davaya bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini kararlaştırdı.

Bu kararla beraber iki gazetecinin avukatları tahliye dilekçelerini mahkemeye verdi. Ancak, mahkemede Tahşiye grubuna kumpas kurulduğu iddiasıyla açılan davanın görülmesine devam ediliyor. Mahkemenin bu duruşmayı bitirdikten sonra Dündar ve Gül'ün tahliye başvurusunu değerlendirmesi bekleniyor.
CİHAN
<< Önceki Haber AYM'nin Dündar ve Gül kararı UYAP üzerinden mahkemeye... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER