AYM ve Danıştay'ın kararını hiçe saydı!

AYM ve Danıştay 'soruların tamamı açıklansın' dedi ama ÖSYM hukuku askıya aldı...

AYM ve Danıştay'ın kararını hiçe saydı!

ÖSYM, pazar günü yapılacak YGS sorularının yine sadece yüzde 20’sini kamuoyuna açıklayacağını duyurdu. Kurum bu tutumuyla, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’ın ‘soruların tamamı açıklansın’ kararını hiçe saydı. Eğitimciler, iyi niyetli olmadığını belirttikleri uygulamanın adaylarda, her an hakkının yendiğine dair endişe oluşturduğunu söyledi.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 15 Mart Pazar günü, tek oturumda yapılacak. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesi soruların açıklanmasıyla ilgili duyuru yaptı. Danıştay ve Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ‘Soruların tamamını açıklayın’ kararına rağmen ÖSYM, YGS sorularının yalnızca yüzde 20’sini kamuoyuyla paylaşma kararı aldı. Danıştay geçen hafta, üniversite sınavındaki soruların yüzde 20’sinin yayınlanması kararının yürütmesini durdurmuştu. Davayı esastan görüşmeye başlayan Danıştay 8. Dairesi, kararın açıkça hukuka aykırı olduğuna ve uygulanmasının telafisi imkânsız zararlara yol açabileceğine hükmetti.

EĞİTİMCİLER TEPKİLİ: ŞAİBE VAR

Eğitimciler, ÖSYM’nin hukuku hiçe sayan kararına tepki gösterdi. Eğitim-Sen Başkanı Kamuran Karaca YGS’nin tek sınav olduğunu hatırlattı ve “Soruların tamamı açıklanmıyorsa şaibe vardır. Bütün sorular yayınlanmalıdır. Açıklanmadığı sürece şaibe kalkmayacaktır.” dedi.

Aktif Eğitim-Sen Başkanı Osman Bahçe de “Bu tutum, bazı okulların başarılarını düşük gösterme çalışmasının ürünü olabilir. Derece yapan çocukların dağılımını değiştirecek ayak oyunlarına da adım olabilir.” diye konuştu. Sınava girecek öğrencilerin, her an hakkının yeneceği endişesi yaşamasının son derece sakıncalı olduğunu ifade etti.

Benzer bir dava, geçtiğimiz aylarda Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) görülmüştü. Soruların yayınlanmaması yönündeki uygulamanın Anayasa’ya aykırı olduğunu belirten AYM, ÖSYM’nin sınav sorularını açıklaması gerektiği şeklinde karar verdi. Ancak ÖSYM, bu kararları hiçe sayarak, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da soruların sadece yüzde 20’sinin açıklanmasına karar verdi.




<< Önceki Haber AYM ve Danıştay'ın kararını hiçe saydı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER