AYM'den flaş Osman Kavala kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, işadamı Osman Kavala'nın bireysel başvurusunda kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edilmediğine karar verdi.

SHABER3.COM

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Gezi Parkı Davası'ndan tahliyesi ve beraatine karar verildikten sonra başka suçtan tutuklanan Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın bireysel başvurusunda, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edilmediğine hükmetti.

Osman Kavala, "tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği" iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Anayasa Mahkemesi 1'inci Bölümü, 15 Aralık'ta müracaatın AYM Genel Kurulu'na sevkine karar vermişti.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Kavala'nın bireysel başvurusunu bugünkü gündem toplantısında ele aldı.

Genel Kurul, Kavala'nın Anayasa'nın 19'uncu maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edilmediğine karar verdi. Karar, 7 üyeye karşı 8 üyenin oy çokluğuyla alındı.

OSMAN KAVALA BERAAT ETTİĞİ HÂLDE YENİDEN TUTUKLANDI

2013 yılı mayıs-haziran aylarında İstanbul Taksim'de Gezi Parkı'nda ağaçların kesilmesine karşı başlatılan protestolara dair davada İstanbul 30'uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yargılanan Kavala hakkında suçların işlendiğine dair mahkumiyete yeter derecede hukuka uygun somut ve kesin delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat ve tahliyesine karar verilmişti.

Aynı gün 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsü soruşturması kapsamında gözaltına alınan Kavala bir gün sonra sevk edildiği nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği tarafından "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan tutuklanmıştı.

Kavala hakkında ayrıca İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında sevk edildiği mahkeme tarafından 9 Mart 2020'de "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme" suçundan tutuklanma kararı verilmişti.

"Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan 2 yıllık tutukluluk süresinin dolduğu gerekçesiyle 20 Mart 2020'de tahliyesine karar verilen Kavala, casusluk suçundan tutuklu bulunduğu için cezaevinden çıkamamıştı.

DAHA ÖNCE YAPTIĞI MÜRACAAT REDDEDİLMİŞTİ

Osman Kavala'nın avukatlarının, "tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluk incelemelerinin hakim/mahkeme önüne çıkarılmaksızın yapılması sebebiyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği" iddialarıyla ilgili daha önce yaptığı bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca 22 Mayıs 2019'da reddedilmişti. 

Genel Kurul, kararı 5'e karşı 10 üyenin oy çokluğuyla almıştı.
<< Önceki Haber AYM'den flaş Osman Kavala kararı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER