Bakan Soylu: 1300 TL'lik asgari ücret 2016 yılını kapsayan bir taahhüttür


Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2016 Ocak ayından itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında toplandı. Soylu, "Seçim öncesi asgari ücretle ilgili verdiğimiz taahhütlerimiz bizim milletimize olan teslimiyetimizdir. 1300 liralık teklifimiz 2016 yılına ait bir teklifti. Bütün yılı kapsayan bir taahhüttür. Değişim göstereceği yönünde bir endişeye gerek yok." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda bir araya gelen komisyona Bakan Soylu'nun yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem, Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Sayın, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSG) Genel Müdürü Kasım Özer, Komisyon Başkanı Nurcan Önder, TÜİK Temsilcisi Cem Baş, Kalkınma Bakanlığı Temsilcisi Tarık Erarslan, Hazine Müsteşarlığı Temsilcisi Yasin Akar, Türk İş temsilcileri Nazmi Irgat, İlhami Polat, Zekeriye Nazlım, Veli Solak, Enis Bağdadioğlu, TİSK temsilcilerinden ise Necati Ersoy, Serdar Şardan, Başar Ay ve Metin Demir katıldı.

Toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, "Seçim öncesi asgari ücretle ilgili verdiğimiz taahhütlerimiz bizim milletimize olan teslimiyetimizdir." dedi.

Bakan Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada bugün önereceğimiz net 1300 TL'lik asgari ücret konusunda inanıyorum ki müzakereler çerçevesinde milletimiz çalışanımızı memnun edecek bir sonuç gerçekleşecektir. Şu çok nettir kafamızda zihnimizde önceden planlanmış tasarlanmış bir ajanda yoktur. Bu masa değerlendirmelerini düşüncelerini tarafların içerisinde bulunduğu kurumu zorlukları ve kolaylıkları değerlendirecek ve inşallah sizin vaatlerinizin ve taahhütlerinizin ortaya konulduğu 1300 TL'lik önerdiğiniz asgari ücret çerçevesinde inşallah güzel bir sonucu toplu değerlendirmeler ışığında hep birlikte belirleyeceğiz."

"1300 TL'LİK ÜCRET BÜTÜN YILI KAPSIYOR"

Temmuz ayında asgari ücrete zam gelip gelmeyeceği yönündeki soruya, "1300 liralık teklifimiz 2016 yılına ait bir teklifti. Bütün yılı kapsayan bir taahhüttür. Değişim göstereceği yönünde bir endişeye gerek yok." cevabını verdi.

Toplantıda söz alan TÜRK İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da "Artık alım gücünün en fazla düştüğü bir dönemi yaşıyoruz. O nedenle bu kayıplarımızın bu yıl işverenlerden alacağımızı bu yılda kısmen de olsa tahsil edeceğimizi düşünüyoruz. O bakımda belirleyeceğimiz asgari ücretin çalışanların aileleri ile birlikte insanca yaşayabilecek bir ücret seviyesinin oluşturulmasını umutla bekliyoruz. Hükümetin açıkladığı rakamı bir adım olarak değerlendiriyoruz. Geçmiş kayıplarımızın telafisi konusunda da komisyonumuzdan anlayış bekliyoruz." diye konuştu.

"İŞVERENLER OLARAK BU YÜKÜ TEK BAŞIMIZA KALDIRAMAYIZ"

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) adına söz alan Metin Demir ise 1300TL'lik asgari ücret rakamına itiraz etmediklerini bu yükü işverenler olarak tek başına kaldıramayacaklarını söyledi.

Bu konuda hükümetinde taşın altına elini koymasını isteyen Metin Demir, şunları kaydetti: "2015 yılının hem sosyal hem ekonomik olarak sıkıntılı geçmesi 2016'ya girerken de gerçekten çok bölgede ve ülkemizde ekonomik sorunlarla ve belirsizlikle giriyor olmamız bizi endişeye sevk ediyor. Bu noktada bu yükü bizim iş dünyası olarak kaldıramayacağımız ortada. Bunu hükümetle birlikte elimiz taşın altına koyarak çalışma hayatında sosyal refahı arttıracak çalışmaları yapmalıyız. Biz bu 1300 TL'lik rakama itiraz etmiyoruz. Zaten bizim bu rakam üzerinden bir maliyetimiz var. Bu rakamın üzerinden daha da artacak 1300 TL olması halinde bin 934 TL'ye gelecek olan rakamı kaldırmakta zorlanacağımız bütün iş dünyası olarak dile getiriliyor. Hükümetimizin de taşı eline koyacağını söylemekte biz de buna inanıyoruz"
CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Soylu: 1300 TL'lik asgari ücret 2016 yılını kapsayan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER