Vatandaşın sırtına yüklenen 'kayıp-kaçak'la ilgili şaşırtan savunma

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrikte kayıp kaçak bedelinin vatandaştan alınmasını PKK’ya bağladı.

Vatandaşın sırtına yüklenen 'kayıp-kaçak'la ilgili şaşırtan savunma

Çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte PKK’nın elektrik faturası ödenmemesi konusunda vatandaşa telkinde bulunduğunu söyledi. Elektrikte kayıp kaçak bedeli alınmasını yasal hale getirecek kanun tasarısının görüşmelerine, Meclis Sanayi ve Enerji Komisyonu’nda yeniden başlandı. Tasarı üzerindeki görüşmeler sırasında tartışma çıktı. Muhalefet ve sivil toplum örgütleri, tasarının yasalaşması halinde, özel şirketlerin zarar etmemesi için, kayıp-kaçaktan dolayı ortaya çıkan faturanın vatandaşın omzuna yükleneceğini söyledi. Bunun ne hukuki, ne anayasal, ne ticari ne de vicdanı olmadığı vurgulandı. Vatandaşın, kullanmadığı elektrik için neden ödeme yapmak durumunda kaldığının açıklanması istendi. Tasarıyla tüketicilerin mahkemeye başvurma hakkının bile elinden alındığı, zarar eden şirketlerin ise kurtarıldığı kaydedildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın konuyla ilgili açıklaması ise ilginçti. Çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte PKK’nın elektrik faturası ödenmemesi konusunda vatandaşa telkinde bulunduğunu anlatan Bakan, “Bu teknik bir konu değil. Çözüm süreci öncesi PKK bölgedeki vatandaşa telkinde bulundu. ‘Bu devlet bizim değil, faturalarınızı ödemeyin’ diye. Baskı oluşturdular. Vatandaş da ödemedi. Diğer 18 bölgede kayıp-kaçak oranı yüzde 10’un altında yani AB standardında... Sadece bu 3 yerde (Dicle, Van Gölü, Aras) sorun oldu.” ifadelerini kullandı.

MİLLET DEĞİL, ÖZEL ŞİRKETLER KORUNUYOR: CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, tasarıyla, şirketlerin zarar etmesinin önüne geçilmesinin amaçlandığını söyledi. Susam, “Suçu PKK’ya yıkarak kurtulamazsınız. Elektrik dağıtımında kayıp-kaçak oranını azaltmak maksadıyla özelleştirdiniz. Özelleştirmeden önce o bölgede sorun yok muydu? PKK yok muydu? Tüm bunlar biliniyordu. Hükümet de biliyordu, şirketler de biliyordu.” dedi.

KAYIP KAÇAĞI MİLLETİN SIRTINA YÜKLEYECEKSİNİZ: MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık ise, “Birileri elektrik borcunu ödemiyor. Siz ne yapıyorsunuz, borcunu ödeyen vatandaşın sırtına borcunu ödemeyenin faturasını da yüklüyorsunuz. Böyle bir düzenleme yapılamaz. Buna hakkınız yok. Tehlikeli maddeler çıkarıyorsunuz. Sosyal patlamaya neden olacaksınız. Bu tür düzenlemeler ülkeyi iç savaşa kadar götürür.” ifadesini kullandı.

MİLLETE YÜKLENEN FATURA 3 MİLYAR TL:
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, daha önce konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “Sadece Dicle bölgesindeki 4 milyar liralık kayıp-kaçak var. 1 milyar lirası tahsil edilebildi. 3 milyar liralık kısmını ise kamu ödeyecek. Sonuçta vatandaş ödeyecek.” ZAMAN
<< Önceki Haber Vatandaşın sırtına yüklenen 'kayıp-kaçak'la ilgili... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER