Bakan Yıldırım: YHT projesi Marmaray'dan pahalı


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 7,5 milyar TL olan Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin (YHT) Marmaray'dan pahalı bir proje olduğunu belirtti.

Ankara-Yozgat-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının en büyük sanat yapılarından biri olan 5 bin 150 metre uzunluğundaki Akdağmadeni Yüksek Hızlı Tren Tüneli'nin açılışı için Yozgat'a gelen Bakan Binali Yıldırım, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile birlikte Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı'yı ziyaret etti.

BİR TARİHE TANIKLIK EDECEĞİZ

Burada açılışı yapılacak olan tünel ve hızlı tren projesi hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Yıldırım, Yozgat'ta 2003 yılından bu tarafa yürüttükleri önemli projelerden bir tanesinin Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi olduğunu söyledi.
"Bu projede bu gün tarihi bir ana tanıklık edeceğiz." diyen Yıldırım, "T9 diye adlandırılan Akdağmadeni'nde hat üzerindeki en uzun tünel 5 bin 150 metre uzunluğunda demir yolları tarihinde de en uzun tünelin bu gün ışıkla buluşmasına tanıklık edeceğiz ve proje çalışmalarına başladık." ifadelerini kullandı.

ZORLUKLARI AŞARAK GELDİK

2009 yılından itibaren de yapım çalışmaları devam eden projede pek çok zorlukların aşılarak bu günlere gelindiğini kaydeden Yıldırım, hat üzerinde 20 kilometre uzunluğunda 10'dan fazla tünel bulunduğunu hatırlatarak, "Yapılan viyadüklerin her biri büyük bir köprü niteliğinde. Boğaz Köprüsü'nün yarısı kadar viyadükler var. Dolayısıyla zor bir proje, pahalı bir proje." diye konuştu.

MARMARAY'DAN PAHALI BİR PROJE

Bakan Yıldırım, Marmaray'ın dünyanın en prestijli ve en muhteşem projesi olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: "Bu proje Marmaray'dan daha pahalı bir proje. Yozgat'ın önemini buradan anlayabilirsiniz. 7,5 milyar yani eski parayla 7,5 katrilyonluk bir projeden söz ediyoruz. Marmaray ise buna yakın 7 milyar. Dolayısıyla Marmaray'dan daha fazla bir yatırımı Türkiye Cumhuriyeti, Anadolu topraklarına yatırıyor."

TÜRKİYE'NİN HER KARIŞ TOPRAĞINA HİZMET GÖTÜRÜYORUZ

Sadece İstanbul'a değil Türkiye'nin her karış toprağına hizmet götürdüklerini anlatan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin her karış toprağında yollar, havaalanları, demir yolları her türlü hizmeti hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan gerçekleştiriyoruz. Çünkü biz ülkemize güveniyoruz, milletimize güveniyoruz, geleceğimizin Anadolu'nun 780 bin kilometre karelik vatan toprağının birliğinde, beraberliğinde olduğunu biliyoruz. Bu proje ile 200 kilometre Ankara'dan mevcut demir yolu hattı kısalıyor Sivas'a kadar. Dolayısıyla Ankara-Sivas arası 2 saate düşüyor. Yozgat-Ankara arası karayolu ile bir buçuk iki saat, şimdi trenle olunca 55 dakikaya düşüyor. İstanbul'da Anadolu yakısından Avrupa yakasına sabah/akşam yoğun saatlerde 2 saatte geçemiyorsunuz."

YOLLAR BÖLÜNÜYOR, HAYATLAR BİRLEŞİYOR

Yozgat'ın bölünmüş yol çalışmalarına da değinen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, şöyle konuştu: "2003 yılı öncesine kadar tüm Cumhuriyet tarihinde Yozgat ilimize yapılan bölünmüş yol miktarı 43 kilometre. 2003-2015 arası biz bunun üzerine 328 kilometre yol ilave etmişiz. Sekiz kata yakın. Ve 371 kilometreye ulaşmış Yozgat'taki bölünmüş yol miktarı. Yollar bölünüyor, hayatlar birleşiyor."

YOZGATLILAR NE ZAMAN HAVALANACAK?

Konuşmasında 'Yozgatlılar ne zaman havalanacak, bunu merak ediyorsunuz biliyorum' diye devam eden Yıldırım, Yozgatlılara şu müjdeyi verdi: "Yozgat Havaalanı ile ilgili çalışmalar bir süreden beri araştırma çalışmaları yapıldı, yer belirlendi. Belirlenen yer Yozgat merkeze 15 kilometre mesafede. Bu yerde karar kıldık. Yerle ilgili imar planı, ÇED çalışması, zemin sondajları, fizibilitesi, her şeyi hazır. Şu anda yapacağımız iş yatırım programına teklif ettik, yatırım programına da girecek. Ya girecek ya girecek!" CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Yıldırım: YHT projesi Marmaray'dan pahalı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER