Bakan Yılmaz: Belirli ilerin değil topyekun ülkenin kalkınması gerekir


Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin kalkınması için topyekün bir kalkınmaya ihtiyaç olduğunu belirterek belirli illerin ya da bölgenin değil topyekün ülkenin kalkınması gerektiğini söyledi.

Kalkınma Bakanlığı'nın koordinesinde ORAN Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen Yozgat Çalıştayı'nın Grand Ser Otel'de yapılan ikinci bölümünde masa raporları ve çalıştay rapor sunumları yapıldı. Çalıştayın öğleden sonraki bölümüne Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yozgat Milletvekilleri Abdulkadir Akgül, Ertuğrul Soysal, Yusuf Başer, Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Belediye Başkanı Kazım Arslan, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey, ORAN Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Kamil Taşçı, ilçe kaymakamları, STK ve kamu kurumu temsilcileri ile belediye başkanları katıldı.

Çalıştay raporlarının sunumunun ardından kürsüye gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Yozgat'a yapılan devlet yatırımları ve programlanan yatırımlar hakkında konuştu.
Kalkınmada belirli illerin kalkınmasının yeterli olmayacağını söyleyen Bakan Yılmaz, "Türkiye'nin kalkınması için topyekün bir kalkınmaya ihtiyacımız var. İnsanların ve sermayenin cezp edildiği bir ortam oluşturduğumuz zaman kalkınma olacaktır." dedi. Yozgat'ın çok önemli değerleri olduğunu ifade eden Yılmaz, tarihi varlıklarına dikkat çekerek, Sarıkaya'da bulunan Roma Hamamı ile ilgili 7,5 milyon TL'lik bir kaynak ayrımı yapıldığını belirtti.

Yozgat'ın mevcut potansiyelleri hakkında bilgi veren Yılmaz, şunları kaydetti: "Kalkınma yolunda bütün değerleri korumalı ve kullanmalıyız. Mesela Yozgat'ın sahip olduğu jeotermal enerjiyi her türlü kullanabiliriz. Bu yönde yapılacak yatırımlara her türlü desteği vermeye hazırız. Bunun yanı sıra coğrafi konumu da iyi değerlendirmek zorundayız. Yozgat, Ankara'ya 2,5 saat mesafede bir şehir. Bu durum hem avantaj hem de bir tez avantaj. Bu durumu avantaja dönüştürmek de yine bizlerin elindedir. Yozgat ulaşım yönünden Türkiye'nin en şanslı illerinden birisi. Hızlı Tren, dünyada çok az ülkede olan çok önemli bir yatırım. Bölgeye yeni yatırımcı ve rekabet gücü getirecek çok önemli bir unsur. Duble yollarla birlikte Yozgat'a çok ciddi bir kazanım sağlayacak."

Bugüne kadar üniversiteye çok ciddi ödenekler aktarıldığını vurgulayan Yılmaz, Doğu ve Güneydoğu illeri için planlanan Sosyal Riski Azaltma (SODES) Projesi'nden yararlanan ender illerden bir tanesinin de Yozgat olduğunu ifade etti. Yılmaz, "SODES'le Yozgat'a 5,7 milyar liralık kaynak ayırdık. Bununla birlikte bir de Su Kanalizasyon Alt Yapı (SUKAP) Projemiz var. Şuana kadar hibe desteği alan 15,4 milyar liralık 7 proje var. Bunun yanı sıra 17 milyar liralık proje bedeli hazır. Ayrıca 48 proje de programda yer alıyor. Bahçecik Barajı 2015 yılında yatırım programına alınan önemli projelerimizden. 2015 yılı bedeli yaklaşık 288 Milyon lira. 2014 yılı içerisinde Yozgat'ın aldığı teşvik miktarı 188 Milyar lira, bu oran 2015 yılında 671Milyar liraya kadar çıktı." diye konuştu.

KANUNUN YASAKLAMADIĞI HER ŞEY SERBESTTİR

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, kamu kurumu yöneticilerine seslenerek 'Kanunun yasaklamadığı her şey serbesttir' diyerek, bürokratik kurallara takılıp kalmamalarını istedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da, çalıştayın 3 yılda bir tekrarlanması gerektiğini belirterek, çalıştay sonucunun takibi noktasında bir platform kurulması yönünde de çalışma başlatılmasını istedi. Yozgat'ta öncelikle 'Bu işi nasıl çözemem', 'Ben bu işi yapamam' gibi söylemlerin bir kenara bırakılması gerektiğine dikkat çeken Bozdağ, "Mıknatıs gibi olalım. Demiri, çeliği çeker gibi yatırımcıyı çekerim. Olumsuzlukları bir kenara bırakalım." dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Yılmaz ve Bozdağ, katılımcılardan gelen soruları cevapladı.
CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Yılmaz: Belirli ilerin değil topyekun ülkenin kalkınması... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER