52 yıllık uygulama kalkıyor

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, yeni bir düzenlemenin hazırlığı içinde olduklarını söyledi. Canikli, "Damga vergisi ve harçlar kanununda yatırımcının maliyetini azaltacak düzenlemeler yapılacak. Sözleşmelerde sadece bir nüsha üzerinden damga vergisi ve noter harcı alınacaktır. Bu 52 yıldır devam eden bir uygulama… 52 yıl sonra böyle bir düzenlemenin yapılması son derece önemlidir." ifadelerini kullandı.

52 yıllık uygulama kalkıyor

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Mülteciler için nitelikli yabancılara ülkemizde süresiz çalışma ve kalma sağlayacak 'Turkuaz kart' uygulaması geliyor. Şirket ortaklarına bağımsız çalışma izni veriliyor" dedi. Canikli, "Bugüne kadar farklı bakanlıklar tarafından verilen uluslararası çalışma izinleri artık Çalışma Bakanlığı tarafından yürütülecek sadece. Ülkemizde kısa süreli yabancı stajyer gruplara çalışma izni verilecek. Genelde Suriyelilere yönelik daha kolay çalışmasının izninin önü açılacak" diye konuştu.

Canikli şunları söyledi: "Çok kuvvetli bir paketi TBMM’ye sevk edeceğiz. Burada vergiler, ticaret kanunu çalışma bakanlığı ile ilgili düzenlemeler olacak. Damga vergisi ve harçlar kanununda yatırımcının maliyetini azaltacak düzenlemeler yapılacak. Sözleşmelerde sadece bir nüsha üzerinden damga vergisi ve noter harcı alınacaktır. Bu 52 yıldır devam eden bir uygulama… 52 yıl sonra böyle bir düzenlemenin yapılması son derece önemlidir. Kamu ihalelerinde ihalenin iptal edilmesi halinde ödenen damga vergisi iade edilecektir. İleri teknolojiye sahip yurt dışında yerleşik şirketlerin satın alınmasına ilişkin harç istinası sağlanacaktır."

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, bir gazetecinin "Almanya ile İncirlik Üssü anlaşması iddiası doğru mudur?" sorusunu "Talep doğru" diye cevapladı. Canikli, Almanya'nın talebine dair, "Ama bu konuda verilmiş bir karar yoktur. Çıkan haberler spekülasyondan ibarettir" dedi. 

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası konuşan Canikli,  6 Haziran itibariyle "bomba yapımında kullanılıyor" gerekçesiyle nitratlı gübreye satış yasağı getirilmesine ilişkin olarak, "2017 Şubat ayına kadar da takibi ve izlenmesine ilişkin altyapı çalışması devam edecek ve sonra kullanımı serbest bırakılacak" dedi. 

Nurettin Canikli'nin konuşmasından satır başları şöyle: 

"Bu çerçevede önemli düzenlemelerden bir tanesi ekilemeyen arazilerin devlet tarafından sahipleri tarafından kiraya verilmek üzere bir plan var. Tarımda 17 milyar liralık bir hasıla beklenmektedir. Cezaların daha etkin hale getirilmesi ve caydırıcılığın artırılması gerekiyor. Yine Havza bazlı üretim planlaması yapılacak. Bu da ekim ve verimli bir tarım politikası için gerekli. Türkiye'nin tarım toprakları tabii sınırlı. Bunların karşılanması amacıyla başka ülkelerde arazi kiralanması konusunda çalışmalar var.

"Bütçede gübreye yüzde 18 destek veriliyor biliyorsunuz. Toplamda yüzde 34'lük indirime gidilmiştir. Patlayıcı yapımında kullanılan nitratlı gübre konusu var bir de. 6 Haziran tarihinden itibaren biliyorsunuz satış yasağı getirildi. Az kullanımından dolayı bu yasak getirilmiştir. 2017 Şubat ayına kadar da takibi ve izlenmesine ilişkin altyapı çalışması devam edecek ve sonra kullanımı serbest bırakılacak. Yine gıda güvenliği açısından gıda üretimine ilişkin uygulanan cezalar yükseltilecektir. Üretimden tüketiciye olan aşamadaki kar marjlarının oluşumunda bir çalışma yapılıypor. Bu da yasa teklifi olarak Meclis'e gönderilecek.

Et ve süt tüketimi artıyor

"Yıllık kırmızı et tüketimimiz yaz aylarında daha artıyor. Bunun fiyatlara yansımaması konusunda Et Ve Balık Kurumu'nun çalışmaları devam ediyor. İlk defa mart ayında sütün fiyatının aşağıya gelmemesi için müdahale alımı yapıldı. Bu daha da devam edecek. Sütü de bu şekilde yardım yapılan ülkelere sağlıklı olarak aktarımı yapılacak. Böylece mağduriyet ortadan kaldırılacaktır. 

"Yatırımlar için reform paketi geliyor"

"Yatırım ortamının kalkınmasını sağlayacak çok önemli bir reform paketini önümüzdeki günlerde Meclis'e getireceğiz. Özellikle damga vergisi ve harçlar kanununda yatırımcının vergisini azaltacak uygulamalar yapılacak. Bu alanda yatırımcılardan damga vergisi ve noter harcı alınacaktır sadece.

"Türkiye iş yapma gücü konusunda 189 ülke arasında 55."

"Türkiye iş yapma gücü konusunda 189 ülke arasında 55. Gereksiz bürokratik formaliteler bertaraf edilecek. Artık şirket kurma için kolaylık sağlanacak. AR-GE faaliyetlerinin teşvik potansiyeli daha da artırılacak. Harcamalarda indirim konusunda çalışmalar yapılıyor. Bölgesel yönetim merkezlerine bir takım teşvikler getiriyoruz. Özellikle çalışanlara yönelik vergilere indirirm getiriyoruz. Birikimli hayat sigortalarından toplu çekme değil, daha uzun vadeli uygulamayı teşvik etmek amacıyla ilave teşvik mekanizmaları getiriyoruz. Faizsiz finans ürünlerinin yaygınlaşması konusundaki tüm engelleri ortadan kaldırıyoruz.

"Yine iş dünyasının talep ettiği muhtasar beyanname ile SGK belgesini birleştiriyoruz. Bu kayıt dışının azalmasına katkı sağlayacak. Bugüne kadar farklı bakanlıklar tarafından verilen uluslararası çalışma izinleri artık Çalışma Bakanlığı tarafından yürütülecek sadece. Mülteciler için nitelikli yabancılara ülkemizde süresiz çalışma ve kalma sağlayacak "Turkuaz kart" uygulaması geliyor. Şirket ortaklarına bağımsız çalışma izni veriliyor. Ülkemizde kısa süreli yabancı stajyer gruplara çalışma izni verilecek. Genelde Suriyelilere yönelik daha kolay çalışmasının izninin önü açılacak.

"Güvenlik nedeniyle bugüne kadar yabancılara ilişkin çalışma yasağı kamu düzeni açısından sıkıntılı kişilerin Türkiye'ye girişi de engellenecek."

KAYNAK: T24
<< Önceki Haber 52 yıllık uygulama kalkıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER