Baluken: AKP, Ergenekon ve IŞİD çeteleriyle tam gladyo oluşturdu

Baluken: AKP, Ergenekon ve IŞİD çeteleriyle tam gladyo oluşturdu

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Mardin'in Nusaybin ilçesinin 7 gündür ağır bir kuşatma altında olduğunu savunarak, devletin kendi yurttaşına karşı katliam yaptığını iddia etti.

Baluken, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Mardin Nusaybin'in 7 gündür ağır bir kuşatma altında olduğunu ifade eden Baluken, sokaklarda devlet terörünün kol gezdiğini ileri sürdü. Hukuk devletinin tamamen ayaklar altına alındığını dile getiren Baluken, insan haklarının bir kenara bırakıldığını ve devletin kendi yurttaşına karşı katliam yaptığını iddia etti.

Şimdiye kadar 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 20'ye yakın kişinin de yaralandığını anlatan Baluken, can kayıplarının artacağına ilişkin endişeler olduğunu ifade etti. Nusaybin'deki Ahmet Sönmez'in fotoğrafını gösteren Baluken, bunun kapısının önünde öldürüldüğünü belirterek, devletin hukuku ayaklar altına aldığını savundu. Bu fotoğrafa ilişkin etkin bir soruşturma yürütülmediğini, bir polisin açığa dahi alınmadığını, kamu görevlilerine ilişkin bir şey yapılmadığını dile getiren Baluken, devlet terörü yaşandığını ileri sürdü.

3. kez sokağa çıkma yasağı uygulandığını ve bunun neden devam ettiğinin hala Türkiye kamuoyunda gündem dahi olmadığını belirten Baluken, 7 gündür Nusaybin'de elektrik olmadığını, su sıkıntısı çektiklerini, ekmek bulamadıklarını söyledi. Dış dünya ile temasın çekildiğini anlatan Baluken, şehrin cezalandırıldığını vurguladı.

"DEVLET BU FAŞİZAN UYGULAMANIN ARKASINDA OLDUĞUNU SÖYLÜYOR"

Şehirdeki doktorlarla görüştüklerini dile getiren Baluken, "Doktorlar bize çocukların, buzdolabına konularak ateşinin düşürülmeye çalışıldığını söyledi. Sokağa çıkanlar, keskin nişancılar tarafından katlediliyor." dedi. "Utanç verici bir tablodur. Türkiye'de bu tablonun yaşanmasından utanç duyuyorum, hicap duyuyorum." diyen Baluken, faşizm anlayışıyla insanların haklarının ortadan kaldırıldığını vurguladı. "Ankara'da ilgili yetkililerle yaptığımız görüşmelere rağmen, devlet bu faşizan uygulamanın arkasında olduğunu söylüyor." diyen Baluken, AK Parti eliyle Türkiye'nin hızla bir uçuruma sürükleniyor olduğunu söyledi.

Halkın kendi kendini yönetmek istediğini dile getiren Baluken, kendilerini yönetecek vali, kaymakamı seçmek istediklerini ifade etti. Ulusal demokrasiyi geliştirmek istediklerini anlatan Baluken, "Bu talebe tankla, topla, bombayla, keskin nişancıyla cevap veren bir devletle karşı karşıyayız. Bir ayda sürebilir daha da uzun sürebilir diyorlar. Böyle bir yaklaşım kabul edilebilir mi?" diye konuştu.

HDP MİLLETVEKİLLERİNİN AÇLIK GREVİ

"HDP olarak bundan önce direndik bundan sonra da direnmeye devam edeceğiz." diyen Baluken, bu yaşanılanlara tüm Türkiye kamuoyunun tepki göstermesini istedi. HDP Mardin milletvekillerini yaşanılanlardan dolayı açlık grevine başladığını açıklayan Baluken, bu kuşatma kaldırılıncaya kadar, çözüm konuluncaya kadar bu açlık grevinin devam edeceğini söyledi.

"HDP olarak bu kararın yanında olduğumuzu; daha etkin bir mücadele ile dünya gündemine taşımak için özgün bir takım çalışmalar içinde olacağımızı ifade etmek istiyoruz." diyen Baluken, 12 Eylül gibi darbe anlayışının, uygulamaların en yoğun olduğu dönemde bile sahada görülmeyen uygulamaların şimde halka dayatılmaya çalışıldığını ifade etti. 12 Eylül'de bile 7 gün süren sokağa çıkma yasakları olmadığını belirten Baluken, yaşanılanların AK Parti ve sarayın hangi zihniyette olduğunu orta koyma açısnıdan son derece önemli olduğunu vurguladı.

ESEDULLAH TİMİ

Bu terörü yapanların Ankara'dan özel gönderildiğini dile getiren Baluken, bölgede yazılan duvar yazılarını gösterdi. "Türksen övün; değilsen itaat et" anlayışı olduğunu dile getiren Baluken, 'Esadullah Timi'ni hatırlatarak; bunların kim olduğunu, yasal olup olmadığını sordu. Bu çetelerin IŞİD ile aynı yöntemi kullandığına dikkat çeken Baluken, bu zihniyetin tanıdık olduğunu savundu. "AKP, Ergenekon yapısıyla yaptığı uzlaşma ve IŞİD çeteleriyle tam gladyo oluşturmuştur." diyen Baluken, "Görünür olduktan sonra öyle soruşturma başlattık demesinler. Bugüne kadar etkin bir soruşturma yapılmadı." şeklinde konuştu.

Cizre'de, Nusaybin'de yapılan direnişin bütün Türkiye halklarının demokratik bir idari sistemle tanışması için ortaya koyduğu en meşru bir direniş olduğunu savunan Baluken, operasyonların son bulmasını istedi ve yapılması gerekenlerin Dolmabahçe mutabakından yer aldığını ifade etti.

LEYLA ZANA'NIN YEMİNİ

Leyla Zana'nın yeminine ilişkin bir soruya Baluken, ırkçı bir metin üzerinden gündem oluşturulmaya çalışıldığını ve bu yaklaşımı doğru bulmadıklarını ifade etti. Leyla Zana'nın yaptığı yeminin kabul edilmesi gerektiğini belirten Baluken, kendi bireysel insiyatifi olduğunu ve hangi kararı alırsa alsın buna saygı duyacaklarını vurguladı.

DEMİRTAŞ'IN ÇEKİLMEK İSTEDİĞİ İDDİASI

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın çekilmek istediğine ilişkin iddiaların sorulması üzerine Baluken, yetkili organlarda görüşmelerin yapılacağını belirterek, konuya ilişkin bütün haber ve söylemlerin spekülasyondan ibaret olduğunu vurguladı. Halk ne istiyorsa onun yapılacağını dile getiren Baluken, Meclis başkanı adayı konusunda henüz net verilmiş bir karar olmadığını ifade ederek, önümüzdeki günlerde açıklanacağını kaydetti.

İmralı görüşmesiyle ilgili taleplerinin ise reddedildiğini söyleyen Baluken, çözüm süreciyle ilgili şimdiye kadar kendileriyle irtibat kurulmadığını belirtti.
CİHAN
<< Önceki Haber Baluken: AKP, Ergenekon ve IŞİD çeteleriyle tam gladyo... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER