'Basın hürriyetini ihlal eden ülkelere yaptırım çağrısı'

100'ü aşkın ülkede 600 bin basın mensubunu temsil eden Brüksel merkezli Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri Bellanger, seçimlerin ardından Türkiye'de basın özgürlüğü konusunda daha da endişeli olduğunu söyledi. Bellanger, BM'yi basın özgürlüğünü ihlal eden ülkelere yaptırım uygulamaya çağırdı.

'Basın hürriyetini ihlal eden ülkelere yaptırım çağrısı'

Türkiye'de özgür basına yönelik dozu giderek artan baskılara karşı tepkiler dinmiyor. AK Parti'nin güçlenerek çıktığı 1 Kasım seçimleri sonrası tutuklamalar, işten atmalar ve bağımsız yayın organlarına tehditlerle devam eden baskılar Avrupa Birliği'nin başkenti olarak görülen Brüksel'de gündeme geldi.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) önceki gün Brüksel Basın Kulübü'nde Türk medyasının durumunu tartıştı. Dünyanın en büyük basın sendikası federasyonu olan Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Genel Sekreteri Anthony Bellanger panelde yaptığı konuşmada Türkiye'de özgür medyaya baskının günlük işleri haline geldiğini söyledi.

Bellanger, basın özgürlüğü konusunda, “1 Kasım'dan önce de tedirgindik, ancak şimdi daha çok tedirginiz.” dedi. Birleşmiş Milletler'i basın özgürlüğünü ihlal eden ülkelere yaptırım uygulamaya davet ettiklerini belirterek, “Medyaya baskı uygulayan ülkelere ekonomik müeyyide uygulanması lazım. Ekonomik yaptırım deyince akla ilk ambargo gelmesin. BM'nin ilişkisi olduğu birçok uluslararası kurum var. Uluslararası Para Fonu IMF gibi.” diye konuştu.

IFJ Genel Sekreteri, seçimin ardından son sayısında yayınlanan kapağı sebebiyle Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve sorumlu Yazı işleri Müdürü Murat Çapan'ın tutuklandığını da hatırlatırken Türkiye'nin, ‘Avrupa'nın en büyük gazeteci hapishanesi' olduğunu ifade etti. Avrupa Konseyi'nin Gazeteciliği ve Gazetecileri Koruma Platformu'na en çok şikayetin Türkiye'den geldiğini vurguladı.

BASKI ARTTIKÇA DAYANIŞMA DA ARTACAK
Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Uğur Güç ise konuşmasında Koza İpek Medya Grubu'na el konulduğuna dikkat çekerken, “Polisler eşliğinde bir baskın oldu. (Gazete ve televizyonlar) devlet tarafından mafyatik bir şekilde ele geçirildi. Yayın yapması engellendi ve gazeteciler işten atıldı. Türkiye'deki medya özgürlüğünü bu şekilde özetleyebiliriz.” dedi. TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş da bu süreçte farklı dünya görüşüne sahip gazetecilerin aynı masa etrafında buluşabildiklerini kaydederken, “Bu dayanışmanın daha da artacağını düşünüyorum. Baskı arttıkça dayanışma da artacak.” şeklinde konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber 'Basın hürriyetini ihlal eden ülkelere yaptırım çağrısı' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER