Batman'da tutuklamaları protesto sırasında 2 kişi gözaltına alındı


Batman Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, aralarında HDP'li belediye eş başkanlarının da bulunduğu 26 kişinin tutuklanmasını protesto etti. Yapılan protesto gösterisinin ardından polis ile tartışan 2 kişi gözaltına alındı.

Platform üyeleri Dörtyol kavşağında bir araya gelerek, dünkü tutuklamaları protesto etmek amacıyla Atatürk Parkı'na yürümek istedi. Çevrede güvenlik önlemi alan polis, platform üyelerinin yürümesine izin vermedi. Burada bir süre polis ile görüşen üyeler, izin alamamaları üzerine bir süre oturma eylemi gerçekleştirdi. Yaklaşık 20 dakikalık oturma eylemi yapan platform üyelerine polis iki defa uyarılarda bulunarak, yapılanan yasal olmadığını bildirdi.

Oturma eyleminin ardından basın açıklamasını okuyan Emek ve Demokrasi Platformu üyesi Hüseyin Oğuzcan, "Zor süreçlerden geçtiğimiz bugünlerde emekten, barıştan ve kardeşlikten yana olan bizler, demokratik açılımın halklar arası kalıcı barışa çevrilmesini umut eder iken son yaşanılanlar ile birlikte umudun yerinin toplumsal kargaşa ve kaosa bırakılmış olduğunu derin bir kaygı ve endişe ile izliyoruz." dedi. Yaşananların kabul edilecek gibi olmadığını ifade eden Oğuzcan, şöyle devam etti: "Hükümetin, adına başta Kürt açılımı, demokratik açılım sonra milli birlik bütünlük projesi dediği ve en nihayetinde tasfiye olarak adlandırdığı sürecin artık nihai hedefi her kesim tarafından bilinmektedir. Bu sürecin artık gizlenecek-saklanacak hiçbir tarafı kalmamıştır. Amiyane deyim ile artık mızrak çuvala sığmamıştır. Cumhuriyet kurulduğu günden bu yana Kürtlere dayatılan inkar, imha ve asimilasyon politikalarının bugün bile devam ettiği görülmektedir. Sürecin bu noktaya gelmesinde asıl sebep yıllardır inkar ve imha politikalarından yana tavır alan statükocu güçlerin çözüm sürecine gösterdiği direnç kadar Kürt Sorununun çözümünü sadece kendisinin yararlanabileceği bir 'siyasal rant' süreci olarak gören AKP iktidarının tutarsız politikaları olmuştur. Yıllar içresinde yitirilen 40 binden fazla can, anaların kan ağladığı cenaze törenleri, yürek yakan ağıtlar, kuşaktan kuşağa yaşanan travmalar, ekolojik tahribat, eğitime sağlığa harcanması gerekirken silahlara yatırılan milyarlarca lira çözümsüzlük politikalarının ağır sonuçlarından hemen akla ilk gelenlerdir."

Oğuzcan konuşmasını şöyle tamamladı: "90'lı yıllarda Cizre'de, Batman'da, Şırnak'ta, Diyarbakır'da ve bir bütün olarak bölgenin her tarafında şiddetle, baskıyla, faili meçhuller ve katliam girişimleriyle bu yöntemleri denemiş olanların şimdi de aynı yöntemler ile sonuç almaya çalışmaları tarihten hiçbir ders alınamamış olunduğunun acı bir ifadesidir. Bilindiği gibi ilimiz Sason ilçesinde yaşanan çatışma sonrası bölgeye sırf çatışmaları ve insanların birbirlerini ölmelerini engellemek için giden yüzlerce canlı kalkandan 83'ü gözaltına alınmış ve savcılık ifadeleri sonrasında içinde belediye eş başkanımızın da olduğu 26 seçilmiş kişi hukuk dışı bir kararla tutuklanmış ve diğer belediye eş başkanımız ise adli kontrol kararı ile serbest bırakılmıştır. Siyasi bir soykırıma dönüşen bu tür hukuksuz gözaltı ve tutuklamaları bir kez daha buradan kınadığımızı ve kabul etmediğimizi ifade etmek istiyoruz."

Yapılan eylem ve basın açıklamasının ardından polis ile tartıştıkları gerekçesi ile 2 kişi gözaltına alındı. CİHAN
<< Önceki Haber Batman'da tutuklamaları protesto sırasında 2 kişi gözaltına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER