BDDK yönetimini saran korku yeni skandalları ortaya çıkardı

BDDK, Bank Asya yönetimine hukuksuz bir şekilde geçici olarak el koymasını çalışanlarından gizliyor. Bank Asya ortaklarının BDDK'ya ve çalışanlarına çektiği 700'e yakın ihtarnamenin kurumun evrak kabul biriminde bekletildiği ortaya çıktı.

BDDK yönetimini saran korku yeni skandalları ortaya çıkardı

3 Şu­bat'ta Bank As­ya A Gru­bu his­se­le­ri­nin yak­la­şık yüz­de 63’lük kıs­mı­nın or­tak­lık hak­la­rı­nın kul­la­nı­mı­nı hu­kuk­suz ola­rak TMSF’­ye bı­ra­kan BDDK’­da teb­li­gat skan­da­lı ya­şa­nı­yor.

Ban­ka­cı­lık Dü­zen­le­me ve De­net­le­me Ku­ru­lu'nun (BDDK)  3 Şu­bat­’ta­ki Bank As­ya'ya yö­ne­lik hu­kuk­suz ka­ra­rı aka­bin­de ban­ka or­tak­la­rı hak­la­rı­nı ara­mak için tüm hu­ku­ki yol­la­rı kul­la­nı­yor. Bu çer­çe­ve­de or­tak­la­rın BDDK Ku­rul üye­le­ri ve Ku­rum ça­lı­şan­la­rı­na gön­der­dik­le­ri ih­tar­na­me­le­rin mu­ha­tap­la­rı­na ile­til­me­ye­rek BDDK ev­ra­ğın­da bek­le­til­di­ği or­ta­ya çık­tı. Bu şe­kil­de bek­le­ti­len ih­tar­na­me sa­yı­sı­nın 700 ci­va­rın­da ol­du­ğu ifa­de edi­li­yor.

Evrak teslimde bekletiliyor

İh­tar­na­me­le­rin BDDK'nın ev­rak ka­bul bi­ri­mi ta­ra­fın­dan tes­lim alın­dı­ğı an­cak BDDK gö­rev­li­le­ri­ne ha­ber ve­ril­me­ye­rek bu­ra­da tu­tul­du­ğu öğ­re­nil­di. BDDK Ku­rul ka­ra­rı or­tak­lar­dan ta­lep edi­len bel­ge­le­rin sü­re­sin­de gön­de­ril­me­di­ği ge­rek­çe­si­ne da­yan­dı­rıl­mış­tı. Ta­lep edi­len ev­rak­la­rın ta­ma­mı­na ya­kı­nın gön­de­ril­miş ol­ma­sı­na rağ­men BDDK ta­ra­fın­dan her­han­gi bir ak­si­yon alın­ma­dı.

Mu­ha­tap­lar ha­ber­siz

Ban­ka or­tak­la­rı ge­rek BDDK Ku­rul ka­ra­rın­da­ki hu­ku­ki sa­kat­lık­lar ge­rek­se son­ra­sın­da BDDK ta­ra­fın­dan ek­sik ya­pı­lan ya ­da ya­pıl­ma­yan iş­lem­ler do­la­yı­sıy­la il­gi­li­le­re gö­rev­le­ri­ni ha­tır­la­tan ve bu­lu­nu­la­cak suç du­yu­ru­la­rı ko­nu­sun­da ha­tır­lat­ma­la­rı içe­ren ih­tar­na­me­ler gön­der­miş­ti.

10 fark­lı suç du­yu­ru­su

Ban­ka or­tak­la­rı ta­ra­fın­dan gön­de­ri­len söz ko­nu­su ih­tar­na­me­ler il­gi­li­ler hak­kın­da­ki 10 fark­lı suç du­yu­ru­su­nu içe­ri­yor. An­cak bu ih­tar­na­me­ler mu­ha­tap­la­rı­na ulaş­tı­rıl­ma­dı­ğı için bu mu­ha­tap­lar kar­şı kar­şı­ya ol­duk­la­rı hu­ku­ki risk­ler ve suç du­yu­ru­la­rı ko­nu­sun­da ha­ber­siz ol­du­ğu be­lir­til­di.

Zaman kazanmaya çalışıyorlar

Ko­nuy­la il­gi­li iş­lem­le­re im­za at­mak zo­run­da ka­lan alt dü­zey­de­ki yö­ne­ti­ci­ler ve uz­man kad­ro­su­nun ise en­di­şe için­de ol­duk­la­rı, hu­ku­ki ol­ma­yan iş­lem­ler do­la­yı­sıy­la mu­ha­tap ola­cak­la­rı da­va­lar­dan çe­kin­dik­le­ri bi­li­ni­yor. Bu yüz­den BDDK yö­ne­ti­mi­nin, ça­lı­şan­la­rı bel­li bir sü­rey­le de ol­sa kon­trol al­tın­da tu­ta­bil­mek için ban­ka or­tak­la­rı­nın hu­ku­ki ih­tar­na­me­le­ri­ni ça­lı­şan­lar­dan sak­la­ma­ya ça­lış­tı­ğı ifa­de edil­di.

Belgeleri saklayan yöneticiler sorumlu

Gön­de­ri­len ih­tar­na­me­ler BDDK ev­rak sis­te­mi­ne tes­lim edi­le­rek ka­yıt gi­riş­le­ri ya­pıl­mış du­ru­mun­da. Do­la­yı­sıy­la bu ih­tar­na­me­le­rin il­gi­li­le­re ulaş­ma­ma­sın­dan ev­rak sis­te­mi­nin bağ­lı bu­lun­du­ğu yö­ne­ti­ci­le­rin sil­si­le ha­lin­de so­rum­lu ola­cak­la­rı kay­de­dil­di. BDDK ev­rak sis­te­mi­nin bağ­lı bu­lun­du­ğu mü­dür­lü­ğün, Des­tek Hiz­met­le­ri Da­ire­si Baş­kan­lı­ğı­’nın, il­gi­li Baş­kan Yar­dım­cı­lı­ğı'nın ve BDDK Baş­ka­nı'nın bu teb­li­gat­la­rın mu­ha­tap­la­rı­na ulaş­tı­rıl­ma­ma­sı se­be­biy­le so­rum­lu ola­cak­la­rı
ifa­de edi­li­yor.

<< Önceki Haber BDDK yönetimini saran korku yeni skandalları ortaya çıkardı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER