Belediyeler kreş grevinden kârla çıktı


Almanya'nın Kuzey Ren Vesfalya (KRV) eyaletinde belediyeler ailelere anaokulu aidatlarını iade edecek. Ver.di Sendikası öncülüğünde bahar aylarında başlatılan çocuk kreşi grevleri, özellikle KRV'deki belediyelerin kasalarında beklenmedik artışlara sebep oldu.

Grev esnasında eğitimcilere ödeme yapmayan belediyeler, diğer yandan velilerden çocuk başı kreş aidatlarını toplamaya devam etti. KRV Aile Bakanlığı sadece Essen Belediyesinin grevle 1,2 milyon Euro, Dortmund Belediyesi'nin ise tam 3,3 milyon Euro tasarruf ettiğini açıkladı.

Büyük belediyelerden Münster ve Bielefeld fazladan toplanan aidatları geri vermeye başladı. Gelsenkirchen'de geri ödeme Ağustos ayından bu yana devam ederken, Essen ve Köln daha henüz geri ödemeye başlamadı. İki belediyenin de belediye konseyleri geri ödemeyi kararlaştırsalar da bütçe önce belediye meclisinde onaylanması gerekiyor. Dortmund Belediyesi ailelere sadece toplam 565 bin Euro ödeneceğini açıkladı. Bochum ve Herne ise bu özel durumda zaman ve bürokrasi işini artırmamak için, ailelerden grev zamanı zarfında oluşan maddi zarara denk miktarda gelecek dönemlerde aidat alınmayacağını beyan etti.

2016 yılı şubat ayına kadar bütün geri ödemelerin yapılacağını açıklayan Aile Bakanlığı, bazı ödemelerin ise bürokrasi işlemlerinden dolayı biraz gecikebileceğini duyurdu. Ver.di tarafından Mayıs ayında Almanya geneli başlatılan anaokulu grevi yaklaşık 4 hafta sürdü. Yurt çalışanları kötü şartlarda ve düşük maaşla çalışmayı protesto etmişlerdi. Şuan Ver.di Sendikası ile pazarlıklar devam ederken tatmin edici bir sonuca varılmazsa, kasım ayında tekrar greve gidilme ihtimalinin olduğu bildirildi. CİHAN
<< Önceki Haber Belediyeler kreş grevinden kârla çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER