Belediyeyi bırakmak bakın neden zor! Yeni Şafak ve Sabah Gazeteleri ihalelerle büyüdü

34.8 milyar TL’lik bütçesi ve şirketlerinin 24 milyar TL’lik cirosuyla İBB, yandaş şirketlerin en büyük gelir kaynaklarından biri konumunda.

SHABER3.COM

31 Mart yerel seçimlerinden Ekrem İmamoğlu'nun resmi olmayan sonuçlara göre kazanan olarak çıkması, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile AKP yanlısı şirketler arasındaki tartışmalı iş ilişkisini de yeniden gündeme getirdi.

AKP yanlısı Yeni Şafak Gazetesi'nin sahibi Albayrak Grubu ile, Sabah Gazetesi'nin sahibi Kalyon'un İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden aldıkları ihaleler yeniden tartışma konusu oldu. 

Cumhuriyet Gazetesi'nden Emre Deveci'nin haberine göre, iki şirket de İBB'den aldıkları ihalelerle büyüdü ve iki şirketin toplam cirosu 24 milyar TL'ye ulaştı. Bütçeleri ise 34.8 milyar TL. İBB, her iki şirket için de temel geçim kaynağı. 

İBB'nin bütçesinin 2019 yılında 23.8 milyar TL olduğu, yine İBB'ye bağlı İETT ve İSKİ gibi kuruluşlarla toplam bütçenin 34 milyar 801 milyon TL'ye ulaştığı belirtilirken, 28 iştirak şirketi ile bu rakam 60 milyar TL'yi buluyor. Yatırımlar için ayrılan bütçe ise 16 milyar 498 milyon TL. 

Bu kaynakların büyük kısmından yararlanan şirketler ise AKP'ye yakın şirketler. 

Habere göre, Albayrak Grubu, faaliyetlerine 1952’de başlasa da, Refah Partisi’nin 1994’te İBB’yi kazanmasıyla katlanarak büyüdü. Refah Partisi’nden AKP’ye uzanan gelenek 25 yıldır İstanbul’u yönetirken, Albayraklar da inşaattan lojistiğe, medyadan turizme, bilgi teknolojilerinden atık yönetimine kadar birçok alanda faaliyet göstermeye başladı. Akbil davası gibi İBB’deki yolsuzluk davalarında yöneticileri yargılanan Albayrak Grubu’nun aldığı ihaleler, İSKİ ve İGDAŞ’ın sayaç okuma hizmetlerinden, İBB’nin araç kiralama işlerine, metro ihalesinden atık toplamaya, İETT’nin motor yenileme fabrikası inşaatından Kiptaş Genel Müdürlük binası ile toplu konut projelerine kadar uzanıyor. İBB’nin kaybedilmesi, Albayrak Grubu açısından hayati önem taşıyor.

Kalyon Grubu, sadece Türkiye’de değil dünyada en fazla kamu ihalesi olan ilk 10 şirket arasında bulunuyor. 3. Havalimanı’nda yüzde 40 hissesi olan grup, İBB’den de büyük ihaleler aldı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü Fatih Turan’nın maliyetini 9 milyar TL olarak açıkladığı Melen projesinde İsale Hattı ihalesi Kalyon Grubu’na verilmişti. 849 milyon TL’lik Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı ihalesi de Kalyon Grubu’nun Kolin İnşaat ve Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ile birlikte oluşturduğu konsorsiyuma verilmişti. 52 milyon TL’lik Taksim Altgeçit ve Meydan Projesi ihalesini alan da aynı grup olmuştu.
<< Önceki Haber Belediyeyi bırakmak bakın neden zor! Yeni Şafak ve... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER