Berdimuhamedov, Özbekistan'ı ziyaret edecek

Berdimuhamedov, Özbekistan'ı ziyaret edecek

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un 7 - 8 Ekim tarihlerinde Özbekistan'a resmi bir ziyaret gerçekleştireceği kaydedildi. Berdimuhamedov'un bu ziyareti son yıllarda iki komşu ülke arasındaki gelişen ikili münasebetlerin daha da genişletilmesine imkan sağlayacak. Türkmen lider, Taşkent'te Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ile bir araya gelecek.

Dışişleri Bakanı ve Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Raşid Meredov, Bakanlar Kurulu toplantısında Berdimuhamedov'un Özbekistan ziyaretine yapılan hazırlıklar doğrultusunda bilgi verdi. Bakan Meredov, üst düzeyde yapılacak görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra ülkelerin ilgi alanına giren uluslararası konuların görüşüleceğini kaydetti.

Türkmen Devlet Başkanı Berdimuhamedov, özellikle komşu ülkeler ile münasebetlerin geliştirilmesinin Türkmenistan dış politikasının önceliklerinin arasında yer aldığını kaydederek, Özbekistan ile münasebetlerinin her alanda geliştiğini belirtti.

Türkmenistan ile Özbekistan, Orta Asya'nın iki önemli ülkesi. Bölgenin en önemli su kaynağı niteliğindeki Amuderya Nehri'nin kıyılarını paylaşan Türkmenistan ile Özbekistan arasında 1991 yılında bu yana devlet başkanı düzeyinde 16 ziyaret gerçekleştirildi. 8 defa Özbekistan Devlet Başkanı Aşkabat'ı ziyaret ederken, 8 kez de Türkmenistan Devlet Başkanı Taşkent'te resmi temaslarda bulundu.

2014 yılı itibariyle iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 413 milyon dolar seviyesine ulaştı. Ülkeler arasındaki münasebetlerde petrol ve doğalgaz sektörü ön plana çıktı.

Türkmenistan-Özbekistan-Kazakistan-Çin doğalgaz boru hattı, ülkelerin en önemli gelir kaynağı olan enerji kaynaklarının ihracatı açısından önemli bir adım oldu. Ekonomik işbirliğinde ulaştırma sektöründe de önemli projelere imza atılmak için çaba gösteriliyor. Özbekistan-Türkmenistan-İran-Umman ulaşım ve transit koridorunun kurulması için ilgili ülkeler tarafından imzalar atıldı. CİHAN
<< Önceki Haber Berdimuhamedov, Özbekistan'ı ziyaret edecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER