Berlin Türk Cemaati: İmza kampanyası Türkçeye verdiğimiz değeri gösterecek


Berlin Türk Cemaati (TGB), önümüzdeki seçim yılını fırsat bilerek Türkçe dersinin Berlin'de seçmeli ders olarak verilmesi için başta Eğitim Senatörlüğü olmak üzere bütün siyasi partilerin karşısına çıkmayı hedefliyor. Bunun için arkasında güçlü bir toplum desteğine ihtiyaç duyan kuruluş imza kampanyası başlattı.

TGB, Türk toplumundan sadece 30 bin imza istiyor. TGB'yi bu kampanyayı başlatmaya sevk eden sebep ise Berlin'de 250 bine yakın Türkün yaşamasına rağmen Türkçe derslerinin belli okullarda ve nota tabi olmadan veriliyor olması. Türkçenin seçmeli ders olarak verilmesi ise öğrenci ve velilerin not kaygısıyla bu derse daha çok önem vermesini ve dersin müfredatın bir parçası olarak öğleden önce verilmesi anlamına geliyor.

SEÇİM SÜRECİNDE 30 BİN İMZA ÇOK ŞEYİ DEĞİŞTİREBİLİR

30 bin imzanın toplanmasının mümkün olması durumunda bu TGB için çok şey ifade ediyor. Önümüzdeki yıl Berlin'de seçim yılı. 2016'nın ekim ayında yeni eyalet hükümeti kurulacak. TGB Başkanı Bekir Yılmaz bunu Türkçe açısından önemli bir fırsat olarak değerlendiriyor. Bekir Yılmaz, "Konunun muhatabı Senato ve Eyalet Eğitim Senatörü Sandra Scheeres. İmzaları öncelikle onlara ileteceğiz." dedi.

Ancak TGB, Türkçenin seçmeli ders olarak verilmesi meselesini tüm siyasi partilerin önüne koymayı planlıyor. Böylelikle Türkçenin seçim vaatleri arasına girmesini hedefleyen kuruluş, Türkçenin en azından ikinci yabancı dil olarak öğretilmesini tüm siyasi partilerden isteyecek. TGB toplanan imzalar ise iki dilliliğin kültürel ve ekonomik zenginliğine işaret edecek ve aile içinde iki dilli yetişen Türk çocuklarının okullarda Türkçeyi seçmeli ders olarak alma imkânı buldukları takdirde dil kabiliyetlerinin artacağına dikkat çekecek.

TÜRK OLMAYAN ÖĞRENCİLER İÇİN DE FAYDALI

TGB, Türk olmayan öğrencilerin de bu ders sayesinde Türkçe gibi dünya çapında yaygın bir dili kullanmanın avantajlarını yaşayacağından yola çıkıyor. Kuruluşa göre Türkiye'nin Avrupa ile Asya arasında köprü olması gibi Türkçe de Türklerle Türk olmayanlar arasında köprü kurabilir ve bundan en nihayetinde herkes faydalı çıkar.

"TÜRKİYE'DEKİ MESELELER KADAR TÜRKÇE İLE DE İLGİLENELİM"

İmza kampanyasının başarılı olması ise Türk toplumunun ilgisine bağlı. Bu ilgi gösterilmediği takdirde önümüzdeki seçim yılında büyük bir fırsat kaçırılmış olacak. Bu yüzden Bekir Yılmaz 'Dilimiz kimliğimizdir' diyor ve özellikle Berlinli Türklerden sosyal medya üzerinden uzun uzun Türkiye'deki meseleleri tartışmak yerine imza kampanyasına katılmalarını istiyor. İmza kampanyasına katılmak için şu internet ortamında şu adrese girip gerekli bilgileri doldurmak yeterli: https://www.openpetition.de/petition/online/tuerkisch-als-wahlfach-in-berliner-schulen.

30 BİN İMZA 'ARZ TALEP MESELESİ' DİYEN SCHEERES'E BİR CEVAP OLACAK

İmza kampanyası başarılı olursa, Berlin Eğitim Senatörü Sandra Scheeres'in yaptığı açıklamalarına da bir cevap niteliği taşıyacak. Scheeres, Türkçenin Berlin'deki hukuki ve siyasi konumuna ilişkin soruya bunun bir arz talep meselesi olduğunu söyleyerek talebin Türk toplumundan gelmesi gerektiği imasında bulunmuştu.

Türkçenin yaşatılması için yürüttüğü faaliyetlerle öne çıkan Berlin Türk Cemaati (TGB), geçtiğimiz yılı 'Türkçe Yılı' ilan etmiş ve bu yıl da Türkçenin yaşatılması için çeşitli programlar düzenlemişti. CİHAN
<< Önceki Haber Berlin Türk Cemaati: İmza kampanyası Türkçeye verdiğimiz... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER