Berlinli çocuklar yeniden 6 yaşında okula alınacak


Berlin Hükümeti, çıkardığı bir kanunla okula alma yaşını 5'ten 6'ya çıkardı. Yeni kanun gereğince Berlinli çocuklar 2017 yılından itibaren tekrar 6 yaşında okula kaydolacak. Buna göre eğitim yılında 30 Eylül'e kadar 6 yaşına basacak bütün çocuklar için okula gitmek zorunlu hale gelecek. Yeni kanun Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) ısrarı üzerine çıktı. CDU yıllardan beri çocukların 5 yaşında okula alınmamasını istiyordu. Sebebi ise Berlin'in çocukları en erken okula alan eyalet olması idi.

Berlin'de şu andaki uygulamaya göre 31 Aralık'a kadar 6 yaşına giren çocuklar okula alınıyordu. Bu da doğum tarihleri Aralık sonunda olan çocukların yazın daha 6 yaşına basmadan okula alınmasına yol açıyordu. Kanun üç ay bir uzatma ile bu durumu ortadan kaldırmış oldu. 2016/2017 eğitim döneminde ise eski uygulama söz konusu olacak. Ancak çocukları 1 Ekim-31 Aralık arasında doğan veliler, çocuklarının okula kayıt gününü erteleyebilecek. Bunun için sadece kayıt formundaki gerekli alanı işaretlemek gerekiyor. 2016 yılında okula gitmesi zorunlu olan çocukların kaydının ise 16 Ekim'e kadar yapılması gerekiyor.

Çocuğunun okul mecburiyetinden muaf tutulmasını isteyenlerin ise müracaat esnasında dilekçe vermeleri gerekiyor. Bunun için de 2016 yılının mart ayına kadar bu talebi doğrulayan doktor muayenesi isteniyor. Muafiyete Okul Denetleme Kurumu karar veriyor ve kararında anaokulunun görüşü, doktorun tavsiyesi ve okulun psikoloji hizmetlerinin beyanı etkili oluyor. CİHAN
<< Önceki Haber Berlinli çocuklar yeniden 6 yaşında okula alınacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER