Bilim Kurulu üyesi ikinci dalga için tarih verdi

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, Koronavirüs salgınıyla mücadelede maske, mesafe ve hijyenin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Rakamlarımız dünya ve Avrupa ile karşılaştırılınca düşük gibi görünse de 1.000 vak'a bugünlerde çok fazla. Bunu 500'lerin altına, sıfırlara doğru çekmeliyiz." dedi.

SHABER3.COM

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadelede maske, mesafe ve hijyenin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Rakamlarımız dünya ve Avrupa ile karşılaştırılınca düşük gibi görünse de 1.000 vak'a bugünlerde çok fazla. Bunu 500'lerin altına, sıfırlara doğru çekmeliyizb" dedi. 

Ünal, " İkinci dalga muhtemelen ekim ve kasım ayı gibi havaların soğumasıyla olur." uyarısında bulundu. 

Ünal, dünyadaki tüm ülkelerin Covid-19'un tedavisini bulmak için uğraştığını belirterek, "Ona rağmen vak'a artışları var. Kesin bir çözüm lazım. Ya yüzde yüz tedavi eden bir ilaç bulunacak ya da aşı bulunacak. Türkiye de en az 13 değişik antijen geliştirilme çabasında. Dünya bu konuda bir yarış halinde. Dünyada Faz 3 safhasına gelmiş birden fazla aşı var." diye konuştu.

ÇOK SICAK ÜLKELERDE DE SALGIN VAR

İnsanların aşı bulunana kadar vak'a sayılarının artışlarını yavaşlatacak tedbirlere uymak zorunda olduğunu vurgulayan Ünal, "Tek Türkiye'de değil, tüm dünyada maalesef artıyor çünkü 4-5 aylık sıkı ve stresli bir dönemden çıkıldı. Bir de ortada yanlış bir anlaşılma çıktı, 'Havalar ısınınca bu virüs ortaya çıkmayacak' dendi, böyle bir şey yok. Havaların sıcak olduğu ülkelerde de bu hastalık devam ediyor. Rehavet artı, kısıtlamalar kalktı. Partiler, asker uğurlamaları, taziyeler düzenlendi. Kalabalık yerlerde yürürken yanınızda biri varsa 'o insan mutlaka hastalığı taşıyor' diye düşünülecek. Böyledir zaten, o yüzden o kişinin ağzından çıkmasın diye maske takacak. Bizim ağzımıza ve burnumuza ulaşmaması için biz de maske takacağız. Araya bir de 1,5 ve 2 metre mesafe koyarsan yüzde 90'dan fazla koruyor." ifadesini kullandı. 

Ünal, Covid-19 salgınının güney yarım kürede bulunan ülkelerde kontrol altına alınamadığını, kuzey yarım kürede ise havaların soğumaya başlamasıyla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarıyla sayının artacağını tahmin ettiğini belirtti.

"İKİNCİ DALGA MUHTEMELEN EKİM-KASIM AYLARINDA"

Türkiye'de uyarılara rağmen vaka sayısının biraz daha artmasını beklediğinin altını çizen Ünal, şöyle devam etti: "Virüs insanların ağzını açık buldu mu bulaşıyor. Kapatacaksın ağzını, araya mesafe koyacaksın. Aşı da tek çözüm değil. Bugün elinizde aşı olsa yeteri kadar aşı bulunabilecek mi? O yeteri kadar aşıyı sistematik içerisinde risk gruplarına aşılamaya yapabilecek miyiz? İkinci dalga muhtemelen ekim ve kasım ayı gibi havaların soğumasıyla olur."
<< Önceki Haber Bilim Kurulu üyesi ikinci dalga için tarih verdi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER