Bir saat süren anjiyo ile bacakları kesilmekten kurtuldu


Konya'nın Cihanbeyli ilçesinde yaşayan 42 yaşındaki Türkan Çınar, 5 yıl önce yürüyememe, bacaklarında şiddetli ağrı gelişmesiyle nadir görülen "Leriche Sendromu"na yakalandı. Doktorların ağır bir ameliyat gerektiği ve bacağının kesilebileceğinin söylenmesi üzerine hatta masadan kalkamayabileceğini söylemesiyle ameliyattan korkan Türkan Çınar, Mevlana Üniversitesi Hastanesi'nde Konya'da ilk kez yapılan 1 saatlik balon-stent işlemiyle tekrar yürümeye başladı.

Ev hanımı olarak hayatını sürdüren Türkan Çınar, 2010 yılında yol yürürken gelen bacak ağrıları nedeniyle bir hastaneye başvurdu. Yapılan anjiyo sonrasında karın bölgesindeki ana atar damarının tamamen tıkandığı anlaşıldı. Muayene olduğu doktorlar, "Hayati riskin var, ağır bir ameliyat gerekiyor, bacakların kesilmesi gerekebilir" demeleri üzerine, bacaklarını kaybetme korkusuyla yıllardır hastanenin önünden geçmeyen Çınar, yakınlarının ısrarıyla Mevlana Üniversitesi Hastanesi'nde muayene oldu. Kardiyoloji doktorlarının, ayrıntılı bir şekilde bilgilendirilip kendisine güven vermesiyle işleme karar veren Çınar, başarılı bir işlem sonrası yürüyerek taburcu oldu. En büyük korkusunun "Ölmek değil, sakat kalmak" olduğunu belirten Türkan Çınar, en büyük isteğinin de 50 metrede bir durup dinlendiği pazarı, doyasıya dolaşıp saatlerce alışveriş yapmak olduğunu belirtti.

HASTALIK ÇOK NADİR GÖRÜLÜYOR

Türkan Çınar'ın çok ciddi şikayetlerle hastaneye geldiğini belirten ve balon stent işlemlerini birlikte yapan, Mevlana Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji doktoru Prof. Dr. Mehmet Sıddık Ülgen, "Hastamız gün içinde yürürken çok yorulduğunu ve bacaklarının kesilir gibi olduğunu söyledi. Karın bölgesindeki ana atar damarın, çatallama bölgesinin tam tıkanmasıyla meydana çıkan bir hastalığı vardı. Biz bu hastalığa 'Leriche Sendromu' diyoruz. Ailesinde kalp hastalığı olan kişilerde ve sigara içenlerde fazlaca görülen bir hastalık." dedi.

HASTALIK AĞIR BİR AMELİYAT GEREKTİRİYORDU

Anjiyo ve stent işlemi, Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sıddık Ülgen başkanlığında Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Katlandur ve Yrd. Doç. Dr. Şeref Ulucan'dan oluşan ekip tarafından gerçekleştirildi.
Karın bölgesindeki atardamarın tam tıkandığı için alt bacak damarlarına yeterli kanın gitmediği ve bu nedenle hastanın hayatının felç vaziyette olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ülgen, şunları ifade etti: "Bu hastalığa tıp dilinde "Leriche Sendromu" diyoruz ve ağır bir ameliyat gerektiriyor. Yapılacak açık ameliyatın ölüm riski oldukça fazladır. Ameliyat başarısız olduğu zaman ayakların kesilme durumu da var."

Artık teknolojinin geliştiğini, yeni balon ve stentler'in üretilmesiyle bu hastalarını açık ameliyata gerek kalmadan anjiyo yoluyla tedavi edilebildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Katlandur ise "Bu gibi ameliyatların normalde 2 - 2,5 saat sürüyor. Bizim hastamızın işlemini, ameliyatsız bir şekilde sadece damara balon ve stent takılmasıyla gayet başarılı ve 1 saatlik bir sürede tamamladık. Hastamız artık normal bir şekilde yürüyebilir." diye konuştu.

İLK İŞİM PAZARA GİTMEK OLACAK

Hastaneden çıktıktan sonra ilk işinin pazara gitmek olduğunu belirten Türkan Çınar, "Sağlığım kötüyken pazarı doya doya gezemiyordum. Artık pazarı gezebileceğim. Allah'a çok şükür ki artık iyileştim. Doktorlarıma da çok teşekkür ediyorum." dedi.

Eşiyle dışarı çıktığı zaman sürekli zorluklar yaşadığını belirten İhsan Çınar, "Eşim yaklaşık 50 metrede bir yorulur ve bulduğu bir yere otururdu. 5 yıldır eşimle bu durumu yaşıyorduk. Allaha çok şükür ki eşimin 5 yıllık çilesi bitti. Mevlana Üniversitesi Hastanesi doktorlarına çok teşekkür ediyorum, durumu benim gibi olanlar mutlaka gelip muayene olsunlar." şeklinde konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Bir saat süren anjiyo ile bacakları kesilmekten kurtuldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER