Biri gitti ama: Kaz Dağları’nda maden faaliyetleri için 29 yeni ruhsat verildi

Altın arama çalışmaları nedeniyle yaklaşık 200 bin ağacın kesildiği ve doğasının talan edildiği Kaz Dağları’nda madencilik faaliyetleri için 29 yeni ruhsatın verildiği öğrenildi.

SHABER3.COM

Artı Gerçek yazarı Pelin Cengiz, “Temmuz ayında Kanadalı Alamos Gold’un Kaz Dağları’ndaki doğa tahribatıyla başlayan toplumsal karşı duruş ve eylemlilik hali sürerken, meğer bir yandan maden ruhsatları da dağıtılmaya devam ediyormuş” diyerek maden faaliyetlerine ilişkin verilen yeni ruhsatları duyurdu.

Cengiz “Halihazırda Balıkesir ve Çanakkale il sınırları içinde toplamda dördüncü grup maden sınıfına giren 160 civarında ruhsat verilmiş. Listelerin güncel halini takip edenlerin şu ana kadar takip edebildiği ruhsat sayısı bu. Bu ruhsatların kaç tanesi tam olarak altın madeni ruhsatı şu anda tespit edilemiyor, ancak 84 adet ruhsat daha önce veya şu anda altın madenciliği yapan şirketlere ait” ifadelerini kullandı.

Kaz Dağları’nda altın arama faaliyetlerinde bulunan Kanadalı şirket Alamos Gold’un ruhsat süresinin Enerji Bakanlığı tarafından uzatılmadığını hatırlatan Cengiz, şirketin bölgedeki çalışmalarını durdurduğunu duyurduğunu anımsattı.

Bu yıl içinde Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG), Çanakkale ve Balıkesir sınırları içinde aralarında altının da olduğu maden grubunda 45 ruhsat ilanı yayınladığını belirten Cengiz, şu ifadeleri kullandı: 

“Bunların bazıları eski ruhsatların devam niteliğinde. 

Ancak burada önemli bir fark var. Bu ruhsatlardan 29 tanesi Kaz Dağları çevresinde, çevre ve yaşam alanları mücadelesinin en yoğun şekliyle devam ettiği dönemde yani Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında verildi ya da yenilendi.

Mesela, hareketin en yoğun olduğu günlerde Kanadalı madencilik firması Eldorado Gold Corporation’ın Türkiye’deki iştiraki TÜGRAG Metal Madencilik şirketi, Çanakkale Çan’da yeni bir ruhsat aldı. TÜGRAG Metal Madencilik, halihazırda Türkiye’de Uşak Kışladağ Altın Madeni’ni ve İzmir Efemçukuru Altın Madeni’ni işletiyor.

Şimdi ilginç bir biçimde, Çanakkale’de belirli bir bölgede aynı hat üzerinde Alamos Gold’un üç tane olmak üzere (Kirazlı, Ağı Dağı ve Çamyurt altın madenleri), bir diğer Kanadalı şirket olan Pilot Gold Inc. şirketinin (Kayalıdağ TV Tower Altın Madeni), Cengiz Holding’in (Halilağa Altın Madeni) ve yine bir Kanadalı Eldorado Gold’un ruhsatları olmuş oldu.”

El değiştirme yoluyla yeni bir altın madeni işletme ruhsatı daha verildiğine dikkat çeken Cengiz, şöyle devam etti:

“Yeni sahnede başka bir Kanadalı var. Teck Resources Limited, 2010 yılında Balıkesir Balya’da Orhanlar Köyü’nde kuvars madeni olarak ruhsatı ve ‘ÇED gerekli değildir’ alıyor. Ardından ruhsat sahasını yerli bir şirket olan Bahar Madencilik’e devrediyor. Şirket aynı sahada geçtiğimiz haftalarda altın için sondaj çalışmaları yapmaya başladı.”
<< Önceki Haber Biri gitti ama: Kaz Dağları’nda maden faaliyetleri için... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER