'Biz de tahliye sevinci yaşamak istiyoruz'

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'e hak ihlali yapıldığı gerekçesiyle verdiği tahliye kararı, diğer tutuklu gazeteciler için umut oldu.

'Biz de tahliye sevinci yaşamak istiyoruz'

Aylardır Silivri Cezaevi'nde çeşitli işkencelere maruz bırakılan Hidayet Karaca, Mehmet Baransu ve Gültekin Avcı'nın aileleri AYM'nin emsal kararının üç gazeteci için de uygulanmasını istiyor. Aileler, tahliye kararı sonrası Dündar ve Gül'ün yakınlarının cezaevi önündeki heyecanlı bekleyişini izlerken duygu dolu anlar yaşadıklarını belirtti. Gültekin Avcı'nın oğlu İsmail Avcı, Dündar ve Gül'e geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Gazeteci Baransu'nun eşi Nesibe Baransu ise aynı sevinci yaşamayı beklediklerini ifade etti. Bir dizi film senaryosundan dolayı tutuklanan Hidayet Karaca'nın eşi Şule Karaca da Dündar ve Gül'ün tahliyesine çok sevindiğini, aynı hakimlerin eşinin tahliyesine karar vermediklerini kaydetti. 


Karaca ve Baransu'nun eşi ile Avcı'nın görüşleri özetle şöyle:


ŞULE KARACA (HİDAYET KARACA'NIN EŞİ): Can Dündar ve Erdem Gül'e çok sevindik. AYM'nin kararı belli olduktan sonra Hidayet Bey savunma yaptı. Aynı hakimler, Hidayet Karaca'ya tahliye kararı vermedi. Avukatlarımız ve Hidayet Bey savunmalarında, Dündar ve Gül için verilen kararın emsal teşkil etmesini talep etti. En mükemmel savunma da yapılsa hüküm verilmiş. Üç gün boyunca 'Adalet Mülkün Temelidir' yazısını gördük ama mülk tamamıyla yıkılmış. Altında kalan da bizleriz. Geçen yıl nisan ayında verilmiş bir tahliye kararı olmasına rağmen Hidayet Bey esir. Koca saraylar yapmışlar ama içleri bomboş. Aynı gün karşımızdaki duruşma salonunda 4 IŞİD'ciye tahliye kararı verildi. Eşim 'ben terörist isem, sülalemle birlikte Allah canımızı alsın' dedi. Bizler de yüksek sesle bu duaya 'amin' diye karşılık verdik. Hakimler de duydular. Böyle bir komedi yaşanıyor. İlk günden itibaren adil bir yargılanma istiyoruz. Tekrar bireysel başvuruda bulunacağız.

NESİBE BARANSU (MEHMET BARANSU'NUN EŞİ): Yaklaşık 350 gündür sümen altı edilen bir talebi bekliyoruz. Can Dündar ve Erdem Gül'ün talebi 40. günde AYM'nin gündemine alındı ve 92. gününde de sonuca bağlandı. Bu güzel bir gelişme. Bir yılı tamamladık. AİHM'ye başvuracağız, fakat AYM'den cevap gelmediği için yapamıyoruz. Bilinçli ya da bilinçsiz süreci uzattılar. Bunda kasıt arıyorum. Eğer hukuk varsa bu kararın emsal olması gerekiyor ve davanın bizim lehimize sonuçlanması gerekiyor. Ehl-i vicdan hakimler var mı? Belli güçler neticesinde alınan kararlar olup olmadığını zaman gösterecek. Ben Can Dündar ve Erdem Gül'ün eşlerinin heyecan dolu bekleyişini çok duygu yüklü izledim. Biz de aynı duyguları yaşayabilmeyi bekliyoruz.

İSMAİL AVCI (GÜLTEKİN AVCI'NIN OĞLU): Gültekin Avcı'nın bireysel başvurusu çok önceden yapıldı. Ondan da önce Mehmet Baransu'nun başvurusu var. Bunlardan karar çıkmazken Can Dündar ve Erdem Gül hakkında karar çıkması AYM'nin hanesine eksi bir puan demek. Mantık ve hukuk çerçevesinde düşündüğünüzde bu herkesin yararlanabileceği bir karar. Yetki ve görevleri olmamasına rağmen bizim mahkemelerimiz kararı uygulamayacağız diyebiliyor. Benim de tereddütlerim var. Vicdanen rahat olsanız da, hasret kalıyorsunuz. İçeride uğranılan haksızlıklar, yapılan özel muameleler ve işkenceler üzüyor bizi. Can Dündar ve Erdem Gül ile ailelerine geçmiş olsun. Darısı diğer gazetecilerin ve bizim başımıza.

Gültekin Avcı'nın babası İsmail Avcı da, "Normal şartlarda yararlanmaları lazım. Kararı emsal gösterip avukatlarımız hemen başvuru yapacak." dedi.

ZAMAN


<< Önceki Haber 'Biz de tahliye sevinci yaşamak istiyoruz' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER