Bozdağ: Bu kararı veren iki heyetten birisi adalet ve hukuka ihanet etmiştir


Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ergenekon ve Balyoz gibi davalarda iki farklı hüküm çıkmasını eleştirdi. Bozdağ, "Nasıl oluyor da bir heyet yüzde yüz en ağır cezayı öngörürken başka biri 'suçsuz' diyor. Şunu net söylüyorum; bu kararı veren iki heyetten birisi adalet ve hukuka ihanet etmiştir." dedi. Özeleştiri yaptığını ifade eden Bozdağ, "O dönemde ben sesimi daha fazla yükseltmem lazımdı" ifadesini kullandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Adalet Bakanlığı ile bağlı kurumlar olan Anayasa Mahkemesi, Türkiye Adalet Akademisi, Yargıtay, Danıştay ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Ceza ve İnfaz Kurumları, Tutukevleri İş Yurtları Kurumu bütçe, kesin hesap ve Sayıştay Raporları görüşülerek kabul edildi.

Toplantının soru cevap bölümünde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, komisyon üyelerinin soru, eleştiri ve görüşlerine cevap verdi. Ergenekon ve Balyoz davalarının sorulması üzerine İstanbul Ağır Ceza hakimlerinin Türkiye'nin en seçkin savcı ve hakimlerinden oluştuğunu söyleyen Bozdağ, "Soruyorum ben; Anayasa aynı, dosya aynı, deliller aynı. Bir heyet diyor ki; 'ağırlaştırılmış müebbet' Heyet değişiyor, bunların hepsine beraat veriyor. Şimdi İzmir'deki casusluk davasında da aynı. Ben şimdi Adalet Bakanı olmamı kenara koyalım, sıradan bir vatandaş olarak diyorum ki; dosya aynı, taraflar aynı, deliller aynı. Nasıl oluyor da bir heyet yüzde yüz en ağır cezayı öngörürken başka biri 'suçsuz' diyor. O zaman bizim bunu tartışmamız gerekiyor. Şunu net söylüyorum; bu kararı veren iki heyetten birisi adalet ve hukuka ihanet etmiştir." şeklinde konuştu.

'O DÖNEMDE SESİMİ DAHA FAZLA YÜKSELTMEM LAZIMDI'

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) bunları yapanlar hakkında bir yaptırım uygulamasının hukuk devleti olmanın gereği olduğunu savunan Bozdağ, HSYK'nın takdir hakkını hukuk dışı kullananlara yaptırım uygulamasının yasal hakkı olduğunu söyledi. Muhalefet milletvekillerinin, bakan olarak sessiz kaldığı yönündeki tepkileri üzerine Bozdağ, "Geçmiş dönemdeki benim konuşmalarıma açın bakın bu davalarla ilgili, ben hep 'tek taraflı bakmayalım' dedim. Bir taraf 'yüzde yüz suçlu', öbür taraf 'yüzde yüz suçsuz' diyor. İkisi de yanlış. Şu öz eleştiriyi de yapıyorum: O dönemde ben sesimi daha fazla yükseltmem lazımdı. O dönemde biz sesimizi yükselttik ama fazla değil belki. Ama şimdi, başka uygulamalar da görünce bizim hep beraber kalkıp, yanlışı yapanlara karşı hep beraber durmamız lazım." diye konuştu.

'TAKDİR HAKKIM KULLANARAK HDP'Lİ VEKİLLERE İZİN VERMİYORUM'

Bakan Bozdağ, HDP Genel Merkezi'ne saldırı dosyasında cezaların verildiğini ancak mahkemenin takdiri olarak cezaların ertelendiğini ve bunun tamamen hakimin kararı olduğunu dile getirdi. Bozdağ, HDP'li vekillerin hapishanelerdeki kişileri ziyaret etmek istemlerine ise kendi takdir hakkı olduğu için izin vermediğini söyleyince komisyondaki HDP'li üyelerle kısa süreli tartışma çıktı. Bozdağ, adalet bakanı olarak sadece HDP'li milletvekillerin bu yöndeki taleplerine izin vermediğini bunun kendisinin takdir hakkı olduğunu savundu.

GARO PAYLAN'DAN ADALET BAKANINA: LÜTFEN AKLIMIZLA ALAY ETMEYİN

HDP'li vekillerin, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'a tecrit uygulandığını ve ailesi ile 10 aydır görüştürülmediğini iddia etmeleri üzerine Bozdağ, "Yakınlarının görüşme hakkı var, avukatlarının görüşme hakkı var. Onlar da ulaşımla ilgili sorunlar nedeniyle görüşemiyorlar" demesi üzerine HDP'li Garo Paylan, "Lütfen aklımızla ala etmeyin" diye tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanına hakaretten tek bir çocuğun cezaevinde olmadığını iddia eden Bekir Bozdağ, ile komisyonun CHP'li vekilleri ile tartışma çıktı. CİHAN
<< Önceki Haber Bozdağ: Bu kararı veren iki heyetten birisi adalet ve... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER