Brexit inşaat malzemecilerini vurdu

İnşaat malzemesi sanayicileri Avrupa’da en çok ihracat yaptıkları İngiltere’de BREXIT kararından son derece endişeli. İhracatçılar, 977 milyon dolarlık ihracatla Avrupa Birliği içinde en çok ihracat yaptığımız İngiltere’de BREXIT sonrası ihracatın daralacağını öngörüyor.

Brexit inşaat malzemecilerini vurdu

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından aylık olarak yayınlanan Sektör Raporu'nda Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı değerlendirildi.

Raporda, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının iki ülke arasındaki ekonomiyi kısa vadede olumsuz etkileyeceği ifade edildi.

İthalat da etkilenir

Raporda, “BREXIT sonrası İngiltere ekonomisinde beklenen küçülme nedeniyle inşaat işleri ve inşaat malzemesi ithalatının da olasılıkla küçülmesi beklenirken, bu gelişmeye bağlı olarak kısa vadede Türkiye'nin İngiltere'ye inşaat malzemesi ihracatı da olumsuz etkilenebilecek” denildi.

EN ÇOK YALITIMLI KABLO İHRAÇ EDİLDİ

İngiltere'ye yapılan en büyük ihraç kalemi, yalıtımlı kablolar olarak öne çıkıyor. 2015'te İngiltere'ye 380 milyon 675 bin 583 lira yalıtımlı kablo ihraç edilirken, bu sırayı 136 milyon 780 bin lira ile demir çelik radyatör, 126 milyon 372 bin lira ile demir çelikten boru takip etti.

İNŞAATTA GÜVEN GERİLEDİ

İnşaat sektöründe güven endeksi yıl içinde Mayıs ayının ardından Haziran ayında da geriledi. Yılın ilk dört ayında inşaat sektörü güven endeksi 12,8 puan artış gösterirken, Mayıs ayındaki 3,6 puan gerilemeyi takiben Haziran ayında 0,8 puan daha düştü. Böylece ilk dört ayda görülen güven artışı ve sahip olunan iyimserlik, son iki ayda durağanlaşarak geriledi. 

DİJİTAL DÜNYADA OFİSLERE YER YOK

Küresel çapta araştırmalar yapan Censuswide'nin yaptığı araştırmaya göre gelecekte fiziksel ofislere ihtiyaç olmayacak. ABD, İngiltere ve Almanya'dan 9 bin beyaz yakalının katıldığı araştırmada, mobil iş gücünün önemine dikkat çekiliyor. Katılımcıların yüzde 70'i dijital dünyada fiziksel ofislere ihtiyaç olmadığını belirtiyor.

3 Milyar kullanıcı

Yazılım firması Unif'nin yapmış olduğu e-marketer raporuna göre, 2016 başında internete bağlanan kullanıcı sayısının 3 milyarı aşması, dünya genelinde tablet kullanıcı sayısının ise bir milyarı aşması bekleniyor. 

EMLAKÇILARIN YARISI KAYIT DIŞI

Emlak danışmanlık şirketi Research Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Deveci, Türkiye'de 180 bin emlak danışmanından, 130 bininin kayıt dışı olduğunu açıkladı. Türkiye'deki emlak danışman sayısının İtalya ve İspanya'yı geride bıraktığına işaret eden Müslüm Deveci, emlak danışmanlığına ev hanımlarının bile meraklı olduğunu vurguladı. Avrupa ve ABD'de kayıt dışı danışmanlık hizmeti vermenin mümkün olmadığını belirten Deveci, Türkiye'de kayıtdışı  emlakçıların çokluğuna dikkat çekti.


<< Önceki Haber Brexit inşaat malzemecilerini vurdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER