Bu gizemli dolarlar kimin?

Şubat ayında Türkiye’ye 2 milyar 878 milyon dolarlık kaynağı belirsiz para geldi. Bu miktar, son 10 ayın en yüksek gizemli para girişi. Şimdi herkes bu paranın kaynağını merak ediyor.

Bu gizemli dolarlar kimin?

Merkez Bankası verilerine göre, Şubat ayında net hata noksan kalemi 2 milyar 878 milyon dolar fazla verdi. Ocakta 1,06 milyar dolarlık kaynağı belirsiz para çıkışı olmuştu. Kaynağı belirsiz para girişi böylece Nisan 2015'ten beri en yüksek düzeyde gerçekleşti.


Son yıllarda sürekli gündeme gelen gizemli dolarları kimin getirdiği tartışılıyor. Odeabank ekonomisti Şakir Turan, ekonomik ve jeopolitik belirsizliğin yüksek olduğu dönemlerde net hata noksanın artabileceğini söyledi. Turan, “Bu onun bir sonucu aslında. Biz finansmanı kayıtlı yollardan sağlayamadığımız zaman, kayıt dışı yollarla bu finansmanı sağlamış oluyoruz” dedi.


CARİ AÇIK 30,5 MİLYAR DOLAR


Cari açık petrol fiyatlarında düşük seyrin devam etmesiyle şubat ayında beklentilerin altında kalarak 1.79 milyar dolar olarak gerçekleşti. Analistler petrol fiyatlarındaki düşüşün cari dengeye desteğinin sürmesini beklese de Rusya ile yaşanan gerginlik ve içerideki güvenlik endişelerinin sezonun açılmasının ardından turizm kanalıyla cari dengeyi olumsuz etkileyeceğini öngörüyor.



EN DÜŞÜK SEVİYEDE


Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, cari işlemler açığı, ocak-şubat döneminde 4.12 milyar dolar olurken, 12 aylık cari işlemler açığındaki düşüş de devam ederek Ağustos 2010'dan bu yana en düşük seviyeye geldi. Böylece kümülatif açık ocak ayındaki 32.04 milyar dolardan 30.51 milyar dolara geriledi. Cari denge ocak ayında 2.34 milyar dolar, geçen yılın şubat ayında ise 3.31 milyar dolar açık vermişti.



TURiZM RİSK OLUŞTURUYOR


Analistler Rusya ile yaşanan gerilim ve iç güvenlik riskleri nedeniyle turizm gelirlerinde bu yıl en az 5 milyar dolarlık düşüş bekliyor. Ayrıca ana ihraç pazarlarındaki daralma ve iç talepte beklenen artışın da yılın kalanında cari açık üzerinde risk oluşturacağına dikkat çekiliyor


Türkiye'ye son 13 yıldır artan miktarda kaynağı belirsiz döviz giriyor. 2015 yılındaki kaynağı belirsiz para girişi Cumhuriyet tarihi rekorunu kırmıştı. 2015'te Türkiye'ye kaynağı belirli olmayan para girişi bir ara 13 milyar dolara ulaşmıştı. Yıl sonunda ise 9 milyar 397 milyon dolara inmişti. 2015'in şubat ayı 4 milyar 107 milyon dolar ile aylık bazda en yüksek gizemli paranın girdiği ay oldu. 2015'in ilk iki ayında ise 3 milyar 914 milyar kayıt dışı para girişi olmuştu.

özgür düşünce
<< Önceki Haber Bu gizemli dolarlar kimin? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER