Bulgaristan İçişleri Bakanı: Afgan göçmenin öldürülmesi elim bir kaza


Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Rumyana Bachvarova, sınır polisinin açtığı ateş sonucu bir Afganistan uyruklu göçmenin yaşamını yitirmesini 'elim bir kaza' olarak değerlendirdi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Edirne'ye gelen konuk bakan, Vali Dursun Ali Şahin'i makamında ziyaret etti. Edirne Valisi tarafından karşılanan konuk bakan, valilik özel defterini imzaladıktan sonra makama geçti.

Türkiye Bulgaristan sınırında bir Afgan kaçak göçmenin öldürülmesiyle ilgili açıklama yapan Bakan Bachvarova, olayı bir kaza şeklinde değerlendirerek, yaşanan kazadan büyük üzüntü duyduğunu söyledi.

Orada bir sınır ihlalinin söz konusu olduğuna vurgu yapan konuk bakan, şunları kaydetti: "Buradaki durumun sınır bölgesinin ihlalinden sonra oluştuğunu belirtmek istiyorum. Yani illegal bir geçiş sonrasında yaşanan bir kaza sonucu ölen bir mülteci hayatını kaybetmiştir. Hangi anlamda bakarsınız bu bir elim kazadır. İnsani bir durumdur. Ama buradaki durum şudur. Burada sınır devriyesi görevini yapmaya çalışmıştır. Bir anlamda mülteci sınırı geçip belli alanda grup halinde ülkemize illegal giriş yapmıştır. Buradaki mülteci durumunun vahametini buradan anlayabilirsiniz. Öyle bir durumdayız ki, hem insani hem de illegal bir durumla karşı karşıyayız."

Backhvarova, "Burada bir illegal geçiş söz konusu. Bizim bundan sonra yapmamız gereken insani duruma karşı bu tür kazaların yaşanmadan ne tür önlemler alınabileceğini saptamak." açıklamasını yaptı.

"İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİ AB'YE ÖRNEK"

İki ülke arasındaki iyi ilişkinin Avrupa Birliği'ne örnek teşkil ettiğini ifade eden Bachvarova, eylül ayında sınıra yürümek isteyen binlerce mültecinin Edirne'de durdurulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bulgaristan İçişleri Bakanı, "Şu ana kadar sınır güvenliği, mültecilerin korunması ve kapılardaki güvenlik konusunda yaptığımız çalışmalardır. Valimizin sınır güvenliği hassasiyetine ve yapmış olduğu çalışmalardan dolayı teşekkürlerini ifade etmek istiyorum." dedi.

"TEL ÖRGÜ, MÜLTECİLERE ÖNLEMDEN BAŞKA BİR ANLAM TAŞIMIYOR"

Güvenlik çitinin Bulgaristan parlamentosunun aldığı bir karar olduğunu vurgulayan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Rumyana Bachvarova, güvenlik çitinin sadece mültecilere karşı alınmış bir önlem olduğuna işaret etti.

Güvenlik çiftinin Türkiye ile olan dostluk bağları etkilemeyeceğinin altını çizen Bulgaristan Başbakan Yardımcısı, şunları ifade etti: "İkili ilişkileri etkileyecek bir olay değildir. Valimize de bu olayı belirttim. Aynı şekilde tamamen mültecilere karşı yapılmış önlem amaçlı bir sınır çitidir. Onun dışında herhangi bir anlam ifade etmez."

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin de Başbakan Yardımcısı ve aynı zamanda İçişleri Bakanı olan hanımefendi ile üç konu üzerinde görüşme yaptıklarını açıkladı.

Bunlardan bir tanesinin sel felaketlerinde kendilerine yardımcı olmaları konusunu kendilerine ilettiğini anlatan Şahin, "İkinci husus ise tel çitin kaldırılması gerektiğini, bunu başlangıçta geçici olarak yapıldığını ama bunun devamlı şekle dönüştüğünü belirttim. Bunun üzerine kendileri, bunun daha önceki hükümetler zamanında intikal eden bir proje olduğunu ve bu projenin sonunu getirmemiz gerektiğini ifade etti. Bir diğer hususu ise değerli başbakanları ve bakanlar üyelerinin Edirne'de mülteci konusunda gayret gösterenlere müteşekkir olduğunu ifade ettiler. Son olarak aramızda ekonomik ilişkilerin gelişmesi gerektiğini söyledim. Kendileri de uygun olduğunu ve son derece memnun olacağını belirttiler." şeklinde konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Bulgaristan İçişleri Bakanı: Afgan göçmenin öldürülmesi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER