Çavuşoğlu: ABD ile üst düzey karşılıklı ziyaretler devam edecek


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu yıl içinde ABD ile üst düzey karşılıklı ziyaretlerin devam edeceğini söyledi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ABD'ye ziyaretinin olacağını belirten Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanımız nükleer zirve çerçevesinde Washington'u ziyaret edecek. John Kerry'nin bana daveti var. Ben de ikili ziyaretimizi gerçekleştirmek üzere uygun bir zaman içinde ABD'ye gideceğim. ABD ile bazı konularda görüş ayrılığımız olabilir ama bizim önemli bir müttefikimizdir, model ortağımızdır. Önemli olan görüş ayrılığı olduğu noktalarda da samimi bir şekilde bunları paylaşabilmek ve birbirimizi anlayabilmektir. Ama terör konusunda teröre destek ve terörle mücadele konumuzda da hassasiyetleri de korumamız lazım." ifadelerini kullandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu AK Parti Malatya Milletvekili Taha Özhan başkanlığında toplandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, komisyon üyelerine Türk Dış Politikasında yaşanan son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Komisyon Başkanı Özhan, 25 Şubat tarihinin Hocalı katliamının yaşandığı gün olduğunu söyledi. Yüzlerce Azerinin hayatını kaybettiği ve binlercesinin esir düştüğü bir gün olduğunu kaydeden Ün, "Ermenistan'ın aktif katıldığı bir katliam ve hala çözülemeyen sorunlar var. Komisyon olarak bu olayı tel'in ediyoruz ve lanetliyoruz, bir daha bölgemizde böyle olaylar yaşanmamasını diliyoruz." dedi.

Suriye'de müzakerelerin tekrar başlamasının önemli olduğunu anlatan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, "Suriye'de esas çözüm siyasi çözümdür. tabi terör örgütleriyle mücadele devam etmeli. Kim olursa olsun neye hizmet ederse etsin terör örgütleriyle mücadele edilmeli. Ateşkes sağlansa da ve çatışmalar durdurulsa da Suriye'deki terör örgütleriyle mücadele devam edecek. Ama diğer taraftan siyasi çözüm arayışlarına devam etmemiz lazım." diye konuştu.

Suriye'de yarın gece çatışmaların durması ve siyasi müzakere için bir ortam oluşmasını istediklerini belirten Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "İnsani yardımlar etkili bir şekilde aktarılır. Münih'ten bu yana kısmen de olsa belli bölgelere insani yardımlar ulaştı. bunu izleme komitesi var hem bundan sonra çatışmaların durdurulmasını izleyecek hem de insani yardımlarını ulaştırılmasını gözlemleyecek çalışma grubu içinde Türkiye'de var. İnsani konularda her zaman hassasız. yardımların ulaşması için elimizden geleni yapacağız. Bunun uygulaması çok önemli. Rusya hava saldırıları durdurmalı rejim saldırılarını durdurmalı. İran burada milislerini durdurması gerekiyor. Muhalefet bizimde diyalogumuz devam ediyor ilk açıklamalarında süreci memnuniyetle karşıladığını vurguladılar. müzakereye hazır olduklarını göstermişlerdi. Amacımız Suriye'de kalıcı bir çözümün olması, müzakerelerin başlaması, siyasi dönüşümün gerçekleşmesi, 18 aylık geçiş hükümetinden sonra Suriye halkının kendini yönetecek insanları seçecek ortamının oluşturulması. desteğimiz samimi bir şekilde devam edecek."

Suriye'de Türkiye'yi ilgilendiren gelişmeler olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "YPG'nin muhalefete saldırması, angajman kurallarımızın kullanılmasıyla ilgili YPG'ye müdahalemiz oldu. YPG ile PKK arasında bir ayrım olmadığını ikisinin de aynı olduğunu, YPG'nin tüm kademelerinde PKK'lı teröristler olduğu tüm belgeleriyle muhataplarımıza veriyoruz. Bazı Avrupa ülkeleri bu gerçeği görmeye başladı. ABD'den ne kadar çelişkili bilgiler gelse de YPG'nin de güvenilmez olduğunu Kerry'nin söylemesi önemli. ABD'nin bu konuda tam bir net tutum sergilemesi gerektiğini sürekli söylüyoruz. Terör örgütleriyle işbirliği yapmak çocuk oyuncağı değildir çok tehlikelidir ateşle oynamak gibidir. Başka bir terör örgütü ile mücadelede ideolojisi farklı diye diğer bir terör örgütü ile işbirliği yapmak hem zafiyet ve acizliktir, aynı zamanda çok büyük bir yanlışlıktır. Bu düşüncemizi paylaşıyoruz. Terör örgütünün kimlerle işbirliği yaptığını açık bir şekilde görüyoruz." açıklamasında bulundu.
CİHAN
<< Önceki Haber Çavuşoğlu: ABD ile üst düzey karşılıklı ziyaretler... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER