Cenazesini yakıp külünü denize savuranlara Çin'den 850 dolar teşvik


SİDNEY (CİHAN)- Çinli otoriteler mezarlıklarda yer kalmadığı için, cenaze sahiplerini, bedenleri yakmaya teşvik ediyor. Buna göre Çin hükümeti yakınları ölenlere, cenazeleri yakıp küllerini okyanusa dökmeyi kabul edenlerse yaklaşık 850 dolar para ödüyor. Özendirme planı kapsamında, cenaze sahiplerine altışar aileler halinde ücretsiz deniz teknesi hizmeti de sunuluyor. Böylece cenaze sahipleri, yakınlarının küllerini ücretsiz bir şeklide denize serpebiliyor.

Çin'deki mezarlıklar şu anda o kadar dolu ki, başkent Pekin'deki Babaoshan mezarlığında insanlar yakınlarının küllerini bile en fazla 3 yıl tutabiliyor. 3 yıl sonunda bu küller kaldırılarak yeni ölenlerin külleriyle değiştiriliyor.

Ancak bunca teşvike rağmen Çinliler 20 yıldan bu yana uygulanan bu yardıma rağbet etmiyor. Son 20 yılda sadece 11 bin Çinlinin yakınlarının küllerini denize serptiği belirtiliyor.

Çin nüfusunun giderek yaşlanması nedeniyle mezarlıklarda yer bulmak giderek daha da zorlaşıyor. Pekin'de şu anda toplam 33 adet halka açık mezarlık bulunuyor. Bu mezarlıkların genişletilmesi ise söz konusu değil. Çinliler için vefat eden yakınlarına bir mezar yeri satın almak; onları onore etmek anlamına da geliyor. Bu nedenle mezarlıklarda yer bulan bir çeşit karaborsa oluşmuş durumda. Son iki yıl içinde mezar yerlerinin fiyatları yüzde 20 oranında artarak 15 bin dolara ulaştı. Bu da vefat eden yakınlarına yakışır bir mezar yeri arayan Çinlilerin işini bir hayli zorlaştırıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Cenazesini yakıp külünü denize savuranlara Çin'den... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER