Çevre ve kente karşı işlenen suçlar hakkında kanun teklifi


CHP İstanbul Millevekili Mahmut Tanal, çevre ve kente karşı işlenen suçlarda kamu yararının korunmasını ön planda tutmak için kanun teklifi verdi.

Mahmut Tanal, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, "Çevre ve kente karşı işlenen suçlarda ve ihlallerde esasen müşteki ya da davacı olanın esasen kendi çıkarından öte kamu yararı korunmakta olduğundan hiçbir yargılama harç ve ücreti alınmamalıdır" ifadesini kullanarak kendisine giderleri devletçe karşılanacak avukatın tayin edilmesi gerektiğini de belirtti. Tanal, "Çevre ve kent suçları en az tüketici hakları kadar önemli ve kamu yararı ön planda tutulması gerekmektedir Anayasa'nın 56. Maddesine göre her bir birey sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir." dedi.

Milletvekili Tanal, Tüketici Mahkemelerinde harcın alınmadığı gibi çevre davalarında da harcın alınmaması gerektiğini çünkü korunan kollanan konunun çevre hakkı, aynı zamanda insanların ortak hakkı olduğunu belirterek, "Doğa insanlığın ortak mirasıdır" ifadesine vurgu yaptı. Tanal, "Hak arama özgürlüğü ve kamu yararının ön planda tutulma amacı diğer temel hak ve özgürlüklerden gereken şekilde yararlanılmasını ve bunların korunmasını sağlayan en etkili güvencelerden biri olmakla birlikte aynı zamanda toplumsal barışı güçlendiren, bireyin adaleti bulma, hakkı olanı elde etme, haksızlığı önleme uğraşının da aracıdır." ifadelerini kullandı.

"Doğa insanlığın ortak mirasıdır. İnsanlığın ortak mirasını korunak kollamak Çevre Kanunu 9. Maddeye göre her bir bireyin ödevi ve devletin asli görevidir." diyen CHP'li Tanal, 1707.1964 tarihli 492 Sayılı Harçlar Kanunu 2. Maddesine 'Çevre ve kente karşı işlenen suçlarda ve ihlallerde müşteki ya da davacıdan yargılamanın hiçbir safhasında harç ve masraf alınmaz.' ibaresinin eklenmesi, çevre ve kente karşı işlenen suçlarda kamu yararının korunması ön planda tutulmaya çalışılması için kanun teklifi verdi. CİHAN
<< Önceki Haber Çevre ve kente karşı işlenen suçlar hakkında kanun teklifi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER