Ceza yerine 'uzlaşma' ile kısa sürede tecelli eden adalet


Adana Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde, 'onarıcı adalet' sistemi çerçevesinde kurulan Uzlaştırma Bürosu ile klasik yargılamaya göre adalet daha kısa sürede sağlanıyor. Ayrıca mağdurların uğramış olduğu zararların da karşılanması yoluna gidildi. Görevlendirilen uzlaştırmacılar aracılığıyla geçen yıl 305; bu yılın ilk 3 ayında ise 83 olayda taraflar arasında anlaşma oldu.

Cumhuriyet Başsavcılığı Medya İletişim Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre, hakaret, basit tehdit, basit yaralama, kişinin huzur ve sükununu bozma, taksirle yaralama gibi uzlaşmaya tabi bazı suçlarda, şikayetçiler ve şüpheliler arasında, tarafsız uzlaştırmacılar aracılığıyla anlaşma gerçekleşti. Haksızlıkların giderilmesi bakımından çok önemli bir enstrüman olan uzlaşma müessesesi ile ceza vermek yerine hem failler hem de mağdurla topluma yeniden kazandırıldı.

Bu arada, Adana'da, Türkiye Adalet Akademisi tarafından uzlaşma kurumunun etkinliğinin attırılması konusunda meslek içi eğitim programı düzenleneceği bildirildi. Adana ve çevre adliyelerinde görev yapan hakim ve Cumhuriyet savcılarının katılacağı 'Uzlaşma Kurumunun Etkinliğinin Arttırılması' eğitim programında, 'Uzlaşma Kurumu ve Ceza Adalet Sistemi İçerisindeki Önemi', 'Mağdurun Suçtan Doğan Zararının Giderilmesi ve Uzlaşma', 'Uzlaşma Kurumu için Belirlenen Uygulama Modeli ve Ceza Muhakemesinde İş Yükünün Azaltılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' konusunda sunum yapılacak.
CİHAN
<< Önceki Haber Ceza yerine 'uzlaşma' ile kısa sürede tecelli eden adalet Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER