CHP, Ankara Büyükşehir'in helikopter ihalesini Meclis'e taşıdı


CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı 'tek motorlu helikopter kiralanma' ihalesini TBMM gündemine taşıdı.

İhaleyi 1 milyon 775 bin TL bedelle belediye şirketlerinden Belka 'nin kazandığını belirten Nazlıaka, sözleşmede kiralanan iki helikopterin 23 Eylül 2013-22 Eylül 2014 tarihleri arasında kullanılacağının belirtildiğini, ancak belediyeyi denetleyen müfettişlerin, iki helikopterin bir tanesinin bir yıl boyunca sadece 12 kez uçtuğunu tespit ettiğini, bu 12 uçuşun 3 aylık dönemde gerçekleştiğini, kalan 9 ay boyunca helikopterin hiç kullanılmadığının belirlendiğini kaydetti.

CHP'li Nazlıaka, devamında, "Kiralan diğer helikopter ise 1 yıl boyunca atıl şekilde bekletilmiştir. Oysa kullanılmayan helikopterler için belediye kendi şirketine 1 milyon 775 bin TL para ödemiştir." dedi. "Bu süreçte bir skandala daha imza atılmıştır." diyen Aylin Nazlıaka, şunları dile getirdi: "İddialara göre helikopter kiralama sözleşmesinde, Büyükşehir Belediyesinin kiraladığı helikopterlerin belediyenin diğer birimlerince ücretsiz olarak kullanabilir maddesinin bulunmasına rağmen Belka AŞ, helikopterleri aynı dönemde Büyükşehir Belediyesi kurumlarından Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'ne (ASKİ) kiralamıştır. Kiralama karşılığında ASKİ'nin kasasından 4 milyon 400 bin TL çıkmıştır. İhalelerin açık usulle yapıldığı halde helikopter kiralama ihalelerine tek firmanın girdiği, ihale koşullarının oluşmadığı, söz konusu yöntemin her yıl tekrar ettiği ve bütün ihalelerin Belka AŞ'de kaldığı ise bir başka iddiadır. Ayrıca belediye tarafından çok az kullanılan bu helikopterlerin yaptığı işin gelişen teknoloji dikkate alındığında insansız hava araçları gibi daha düşük maliyetli projelerle karşılanabileceği belirtilmektedir. Elektronik Kamu Alımları Platformu'nda (EKAP) yer alan bilgilere göre 5.5.2015 tarihli 2015/39369 ihale kayıt numaralı ASKİ'nin helikopter ihalesine yine Belka tek geçerli teklifi vermiş ve ihale 10 milyon 885 bin TL bedelle Belka'ya kalmıştır."

Nazlıaka bir başka iddiayı da şöyle dile getirdi: "Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 2013'ten bu yana yaptığı helikopter kiralamaları için 17 milyon 60 bin TL ödediğidir. Bu paralarla yeni bir helikopterler alınabileceği ifade edilmektedir. Belediyeler, gerek merkezi hükümetten aldıkları gerekse sağladığı mal ve hizmetler karşılığı elde ettiği kaynakları etkin ve verimli bir şekilde kullanmak zorundadır. Bu bir görev ve yasal zorunluluktur. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesinin her kuruşunda Ankaralıların hakkı vardır. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, Ankara Belediyesi'nin kaynaklarını doğru kullanmadığı gibi belediyeyle ilgili her bir iş ve işlemi bir rant kapısı olarak görmektedir."

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NA HİLEKOPTER SORULARI

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, bu bağlamda Başbakan Davutoğlu'na şu soruları yöneltti: "Ankara Büyükşehir Belediyesi hangi yıldan bu yana helikopter kiralamaktadır? İhale tarihleri, ihaleye giren firma sayısı ve ihale bedeli nedir? İhaleler hangi firmada kalmıştır?

Bu helikopterler hangi amaçla kiralanmıştır? Bu işlerin daha düşük maliyetli projelerle karşılanması mümkün değil midir?

Basında yer alan haberlerden, kiralanan helikopterden birinin çok az diğerinin ise hiç kullanılmadığı anlaşılmaktadır. Neden iki helikopter kiralanmıştır? Bu işlerin yapılması için bir helikopter yeterli değil midir?

Helikopter kiralama sözleşmesinde, kiralanan helikopterlerin Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı diğer kuruluşlarca ücretsiz kullanılabileceğine dair bir madde var mıdır? Varsa ASKİ'ye yapılan kiralama hukuka aykırı değil midir? Bu kiralama ile ilgili idari ve adli soruşturma açılmış mıdır?

Belediye şirketleri arasında bu tür işlemlerle kaynak aktarımına neden ihtiyaç duyulmuştur?

Büyükşehir Belediyesi tarafından kiralanan helikopterler aynı olmasına rağmen birinin ihalede bedeli 1 milyon 775 bin TL iken diğerinin 4 milyon 400 bin TL olduğu doğru mudur? Aynı belediyenin farklı iki birimine nasıl bu kadar farklı fiyatlardan helikopter kiralanabilmektedir?

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin helikopter kiralama işinde ihale koşullarının oluşmadığı ve gerçek fiyatın sağlanamadığı ortadadır. Söz konusu helikopterlerin günümüz piyasa koşullarında yaklaşık kira bedelleri nedir?

Son 10 yıl içinde başka hangi belediyeler ne koşullarla helikopter kiralamıştır?

Kamuoyuna yansıyan iddialar dikkate alınarak Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin helikopter kiralama işi ile ilgili adli ve idari soruşturma açılacak mıdır?

Kamu zararına yol açan görevliler hakkında hangi işlemler yapılacaktır?"Meclise-tasidi-1909884.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber CHP, Ankara Büyükşehir'in helikopter ihalesini Meclis'e... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER