CHP'li Arık: Kayıp-kaçak bedelini ilgili yerel yönetimler ödesin


CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, elektrik ücretlerinden alınan kayıp-kaçak bedellerini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşıdı. Mevcut uygulama ile dürüst vatandaşların cezalandırıldığını ifade eden Arık, her bölgenin kayıp-kaçak bedelinin o bölgedeki yerel yönetimler tarafından karşılanması için kanun teklifi hazırladı.

Kamuoyunun gündemini sık sık meşgul eden elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak bedellerini konusunda harekete geçen Arık, mevcut uygulama ile yükümlülüklerini yerine getiren dürüst vatandaşların cezalandırıldığını ifade etti.

CHP'li vekil, TBMM Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifinde, kayıp-kaçak bedellerinin genele yayılması yerine yerel yönetimler tarafından ödenmesini gündeme getirdi ve şunları aktardı: "Ülkemizde elektrik fiyatları 4628 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nun ilgili maddesi dayanak yapılarak, 11.08.2002 gün ve 24843 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 'Perakende Satış Hizmet Geliri ile Perakende Enerji Satış Fiyatlarının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ'i yayımlamış ve lisans sahibi şirketlerde bu tebliğe uygun olarak tüketiciden kayıp-kaçak bedeli adı altında bedel tahsil etmişlerdir. Söz konusu kayıp-kaçak bedeli haksızlığa neden olmakta toplum içinde huzursuzluğa yol açmaktadır. Zira Kayseri'de kayıp-kaçak oranı yüzde 7'ler civarında iken (ki bu oran önemli ölçüde kayıptan kaynaklanmaktadır) bazı bölgelerimizde bu oran yüzde 40'lar seviyesine ulaşmaktadır. Bir başka değişle dağıtım şirketlerinin kaçak ile mücadeledeki başarısızlığı, bazı vatandaşların kötü niyeti nedeniyle dürüst vatandaşlar cezalandırılmaktadır. "

Yargıtay Genel Kurulu'nun konuyla ilgili olarak 21.05.2014 tarih, 2013/7 -2454 Esas No, 2014/679 sayılı verdiği kararın da uygulamanın haksızlığına işaret ettiğini, Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu'nun fiyat belirleme konusunda sınırsız hak ve yetkisi olmadığına dikkat çekildiğini belirten CHP'li Arık, söz konusu kanun teklifi ile dürüst vatandaşların cezalandırılmasının önüne geçilmesi ve elektrik fiyatlarındaki adaletsizliğin kaldırılması ve yerel yönetimlerin kaçak ile mücadelesini artırmak amaçlandığını vurguladı.

CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Arık: Kayıp-kaçak bedelini ilgili yerel yönetimler... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER