CHP'li Çakırözer: Kıdem tazminatlarını 'kaynak' yapacaksınız


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, asgari ücretin bin 300 liraya yükseltilmesi sonrasında birçok işyerinde işçilerin fazla mesai, yol, yemek gibi haklarını yitirdiklerini söyledi. İşsizlik Fonu'nun amacı dışında kullanıldığının belirten Çakırözer, hükümetin kıdem tazminatlarını fona dönüştürme yönündeki hazırlıklarını da eleştirdi. Bunun işçilerin aleyhine olacağını vurgulayan CHP'li vekil, "Kıdemi kaynak yapacaksınız." dedi.

"BANKAYA BİN 300 LİRA YATIYOR AMA ÖDENEKLERİ VERİLMİYOR"

İşçiler için bankaya bin 300 TL yatırıldığını ancak, hak edilen ödeneklerinin ise verilmediğini kaydeden Utku Çakırözer, "İşçiler ne yazık ki artık bu zammı alamama tehlikesiyle karşı karşıya. Şöyle ki; İşçinin fazla mesai alacağı, yol, yemek paraları bu bin 300 liralık asgari ücretin içine dahil edilip ödenmeye başlandı. Bankaya bin 300 lira yatıyor ama hak edilen ek ödenekler verilmiyor. Çalışanların önemli bir kısmı aslında hak ettikleri yasal zammı alamamış durumda." ifadesini kullandı.

"KİRALIK İŞÇİLİK TAŞERONU ARTIRIR"

Çakırözer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın esnek çalışma adı altında Meclis'e getirdiği 'kiralık işçilik' düzenlemesinin yanlış olduğunu belirterek, karşı çıktıklarını belirtti. Çakırözer, şöyle dedi: "Avrupa Birliği ülkelerinde dahi tartışmalı olan 'kiralık işçilik' düzenlemesini getirmek istiyorsunuz. Diyorsunuz ki: 'İşveren, haklı bir gerekçesi varsa kiralık işçiyi emsal işçiden farklı koşullarda çalıştırabilir'. Türkiye gibi bir ortamda bu ifadenin çalışanları nasıl korumasız bırakabileceğinin farkında mısınız? İşçi sendikaları sizi uyarıyor. 'Kiralık işçilik gelirse taşeronluğu bile ararız, 10 milyon çalışana kiralık işçilik yolu açılır' diyorlar. Ama görüyoruz ki konu kiralık işçilik olduğunda sosyal uzlaşı arama ve tarafları dinleme ihtiyacı bile duymuyorsunuz."

'KIDEMİ KAYNAK YAPACAKSINIZ'

Hükümetin kıdem tazminatlarını fona dönüştürme yönündeki hazırlıklarını da eleştiren ve bunun işçilerin aleyhine olacağını vurgulayan CHP Eskişehir Milletvekili, şu değerlendirmeyi yaptı: "İşçilerimizin başlıca güvencesi olan kıdem tazminatı hakkını geriye götürecek, zayıflatacak her şeye çalışanlar adına hep beraber karşı durmamız gerekiyor. Amacınız işçinin hakkını korumak değil, aynı işsizlik fonunda yaptığınız gibi yeni bir finansman kaynağı bulmak. Özelleştirmeler bitti, kaynak sağlamak için şimdi de kıdem tazminatlarını bir finansman aracı olarak görüyorsunuz,"

"FONU BİR KEZ DE İŞSİZLER İÇİN AÇIN"

İşsizlik Fonu'nun amacı dışında kullanıldığının altını çizen Utku Çakırözer, sözlerini şöyle tamamladı: "İşsizlik Sigortası Fonu'nda biriken kaynak 2016 sonu itibarıyla 103 milyar liraya ulaşacak. Bundan işsizlere yapılacak ödeme ise 2016 yılı için sadece 2 milyar 788 milyon lirada kalacak. Çünkü GAP projelerinden, hazinenin borçlanmasına kadar her alanda cömertliğini sergileyen İşsizlik Fonu kendi işsizine karşı oldukça cimri. Yıllarca prim ödeyen bir çalışan işsiz kaldığında asgari ücret kadar bile işsizlik maaşı alamıyor. Onu dahi alabilmek için onlarca şartı karşılamış olması gerekiyor işsizlerin. Fondan yararlanma koşullarının kolaylaştırılacağı yönünde yıllardır açıklama yapılır ama gereği hiç yapılmaz. Madem İşsizlik Fonu işsizler için var, niye işsizlik maaşlarını arttırmıyorsunuz? 100 milyar lirayı aşacak olan fonun kesesini bir kez olsun işsizler için niçin açmıyorsunuz?" CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER