CHP'li Göker: İşyeri hekimi karbonmonoksit seviyesini bilmiyor

CHP'li Göker: İşyeri hekimi karbonmonoksit seviyesini bilmiyor

İş Kazalarını ve Meslek Hastalıklarını Önleme Komisyonu Üyesi ve CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin şehit olduğu, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eynez maden ocağının işyeri hekiminin, normal sınırlarda karbonmonoksit seviyesini bilmediğini söyledi. Soma maden faciası ceza davasının altıncı duruşması, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. Birinci celseye öğle arası verilmesinin ardından davayı takip eden Milletvekili Göker, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ve Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, ortak bir basın açıklaması yaptı.

Mehmet Göker, davayı takip etmeyi önemsediklerini belirterek, "Olası kasıt suçundan açılmış olması gerekçesiyle alınacak ceza, özellikle denetim görevini yapan kişilerin ki madenlerin devletin elinde olduğu düşünülürse daha ciddiyetle yapılması, işverenin ceza alabileceği korkusunu ciddi anlamda üzerinde hissetmesi bakımından önem arz ediyor. Bu davada alınacak cezaların, suçluların yaptıkları ya da yapmadıklarından kaynaklanan gerekçelerle alacakları ceza, özellikle kaybedilen 301 canın ailesine, eşlerine, babalarına en azından bir teselli olarak duracaktır. Biz bu davayı izlemeyi, bu anlamda önemli buluyoruz. İnsanların manevi olarak hiç olmazsa huzurunun sağlanabilmesi anlamında gerekli de görüyoruz. Soma'da şehit olan 301 madencimizin tazminat hakları ödenmedi. Ödenmediği gibi bu davaya müdahil olan yakınları, sonuç olarak çeşitli baskılar ve yöntemlerle davadan çektirildi, fişlendi ve kendileri bir başka işkolunda iş bulamadılar. İlk davada burada on binler vardı, şimdi salonun yarısını ancak doldurabilecek seviyede davacı takibiyle karşı karşıyayız." dedi.

İŞYERİ HEKİMİNİ ELEŞTİRDİ

Mahkeme tarafından dinlenen işyeri hekimlerine yönelik eleştirilerde de bulunan Göker, "Maden kazalarında, yüksek risk grubu taşıyan işyeri sınıfında dahil olmasına rağmen baş dönmesi, bulantı, kusma durumlarında ilk akla gelmesi gereken karbonmonoksit zehirlenmesi, maalesef içerideki işyeri hekimi arkadaşım, yöneltilen soruyla normal sınırlarda karbonmonoksit seviyesini bilmediğini ifade etti. Normal sınırlarda karbonmonoksit seviyesini bilmeyen bir işyeri hekimi, nasıl bir denetim yapabilir? Karbonmonoksit zehirlenmesinde ortaya çıkacak bulguları bilmeyen bir insan, buradaki insanların şikayetini nereye bağlayabilir? Önemli olan, bu kazaları önlemektir. Bu kazaların bir şekilde üstü örtülerek sonuçsuz bırakılması, yine sermayeden yana alınan kararların önlenmesi bizim ana borcumuzdur." diye konuştu.

'BİLİRKİŞİNİN SONUÇTAN ETKİLENECEK OLMASI KAYGILANDIRIYOR'

Bilirkişi heyetiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan CHP Milletvekili Göker, "İçeride gözümüze çarpan bir şey daha vardı. Bilirkişi heyeti olarak görev yapan kişilerin içerisinde, sonuçtan direkt etkilenecek bir kişinin de yer alması, bu dava üzerindeki kaygımızı arttırıyor. Tarafsızlığa gölge düşürmektedir. Bu kişinin işinin, tekrar tarafsız kişi ya da kurumlarca yapılmasını bekliyoruz." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Göker: İşyeri hekimi karbonmonoksit seviyesini bilmiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER