CHP'li Kuşoğlu: TÜRGEV mühendislik çalışması yapıyor


CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, TÜRGEV çalışmalarıyla ilgili herhangi bir bilgi alamadıklarını belirterek, "TÜRGEV'in çok büyük hedefleri var. Bu önemli bir konu. Devletin yapmadığı işleri, kendisi devletle, Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere başka bakanlık ve belediyelerle yapıyor. Bizim düşüncelerimize aykırı bir hedef ve vizyonu var. Türk toplumu için mühendislik çalışması var. Tam bir mühendislik çalışması. İnançlarımız, kültürümüz, geleneklerimize yönelik mühendislik çalışması." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, "Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu"nun özel bütçe, bütçe, kesinhesap ve Sayıştay raporları görüşülmeye başlandı. Komisyonda Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Tuğrul Türkeş hazır bulundu.

"TÜRGEV İLE İLGİLİ BİLGİ ALAMIYORUZ"

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, TÜRGEV çalışmalarıyla ilgili herhangi bir bilgi alamadıklarını vurguladı. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün de bu konuda pek yardımcı olmadığını dile getiren Kuşoğlu, "Hem kanun hem yönetmeliğe göre denetime açık olmasına karşın, ilgili bilgileri bulamıyoruz. Konuya ilişkin soru önergesi vermemize rağmen ulaşmamız mümkün dğil. Hesap verebilirlik ve şeffaflık kaybolmuş durumda. Oysa TÜRGEV'in, çok büyük hedefleri var. Bu önemli bir konu. Devletin yapmadığı işleri, kendisi devletle, Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere başka bakanlık ve belediyelerle yapıyor. Bizim düşüncelerimize aykırı bir hedef ve vizyonu var. Türk toplumu için mühendislik çalışması var. Tam bir mühendislik çalışması. İnançlarımız, kültürümüz, geleneklerimize yönelik mühendislik çalışması. Herkes de bağış yapıyor, belediyeler yapıyor. Daha çok yardım yapılması için kanun değişikliği dahi yapıldı." diye konuştu.

"GÜLEN CEMAATİNE YAKIN VAKIFLARA DÖNÜK KISKAÇ OPERASYONU YAPILIYOR"

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ise Gülen cemaatine yakın vakıflara dönük son dönemde çok ciddi kıskaç operasyonları yürütüldüğüne dikkat çekti. AK Parti iktidarının ilk dönemlerinde Gülen cemaatine yönelik orantısız destek olduğunu savunan Yıldırım, "Bugünkü, onlara dönük, yasaya ne kadar tekabül ediyor bilmiyorum; kabul etmiyorum. Şimdi de TÜRGEV, Ensar Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti ve Birlik Vakfı devlet tarafından abartılı bir şekilde desteklenmekte. TÜRGEV'in yönetiminde bulunan Cumhurbaşkanının oğlu ve gelini, gittiği her ilde protokol tarafından karşılanmaktadır. Bütün vakıflara eşit yaklaşım şeklinde bir politika geliştirilmesi gerekiyor." şeklinde konuştu. HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'e "Kürt dili konusunda bir araştırma yapmayı düşünüyor musunuz? Kürdoloiji bölümleri neden açıldı ve mezunları neden atanmıyor?" diye sordu.

"BİR YUMUŞAMA MI VAR?"

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal ise Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'a Dolmabahçe mutabakatını sordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu mutabakatı kabul etmediğini belirten Günal, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'ya herhangi bir maaş ödemesi yapılıp yapılmadığını sorduğunu, başkanın ise maaş ödemesi yapılmadığını söylediğini aktardı. Ancak danışmanlarının çalıştığını ve maaş verildiğini anlatan Günal, ancak MHP eski İstanbul Milletvekili Engin Alan'ın cezaevindeyken danışmanlarının başlayamayacağını söyledi. Akdoğan'ın son günlerdeki açıklamalarında bir yumaşama sezimlediğini ifade eden Günal, Akdoğan'a çözüm süreciyle ilgili bir yumuşama olup olmadığını da sordu.

YALÇIN AKDOĞAN VE TUĞRUL TÜRKEŞ'E BAĞLI KURUMLARIN 2016 YILI BÜTÇELERİ

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu 2016 yılı bütçesi toplam ödenek 11 milyon 704 bin lira öngörüldü.
Atatürk Araştırma Merkezi 2016 yılı bütçesi toplam ödenek 4 milyon 925 bin lira öngörüldü.
Türk Dil Kurumu 2016 yılı bütçesi toplam ödenek 15 milyon 239 bin lira öngörüldü.
Türk Tarih Kurumu 2016 yılı bütçesi toplam ödenek 10 milyon 233 bin lira öngörüldü.
Atatürk Kültür Merkezi 2016 yılı bütçesi toplam ödenek 4 milyon 957 bin lira öngörüldü.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı 2016 yılı bütçesi toplam ödenek 179 milyon 610 bin lira öngörüldü.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı 2016 yılı bütçesi toplam ödenek 247 milyon 691 bin lira öngörüldü.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, 2015 mali yılı bütçesi 993 milyon 414 bin lira olarak belirlendi ancak yıl içerisinde ilavelerle birlikte 3 milyar 257 milyon 500 bin 700 lirayı buldu. AFAD'ın 2016 yılı bütçesi ise 1 milyar 52 milyon 242 bin lira.
Vakıflar Genel Müdürlüğü 2016 yılı bütçesi toplam ödenek 484 milyon 238 bin lira öngörüldü. CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Kuşoğlu: TÜRGEV mühendislik çalışması yapıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER