CHP'li Özel, raporlu madencilerin yevmiyelerinin kesildiği iddiasını sordu


CHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma ilçesindeki maden ocağı faciasından sonra yapılan birtakım kanuni düzenlemelerin, yürürlüğe girmesiyle birlikte işveren tarafından farklı gerekçeler ve bahanelerle uygulanamaz hale getirildiği söyledi. Bu kapsamda, Soma'da faaliyet gösteren İmbat Madencilik A.Ş.'nin, işçilerin raporlu olduğu günlerde sanki işe gitmemiş gibi yevmiyesini kestiğinin iddia edildiğini aktardı. Özel, bu iddia üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu tarafından, yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle bir soru önergesi verdi.

Grup Başkan Vekili Özel, Soma'da yaklaşık 6 bin işçinin çalıştığı İmbat Madencilik'te son günlerde, İş Kanunu'na göre, "Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günlerinde Çalışma" başlıklı hükmün uygulanması gereken 29 Ekim Cumhuriyat Bayramı'nda işe gitmedikleri için işçilerin yevmiyelerinin kesildiği, ayrıca raporlu oldukları günlerin de sayılmayarak, "Haftalık 37,5 saat mesaini tamamlamadın.' denildiği ve raporlu olduğu günlerde sanki işe gitmemiş gibi yine yevmiyesinden kesildiğinin iddia edildiği söyledi. Madencilere hukuken tanınan en az 48 saat haftalık izin süresinin, işveren tarafından fiilen uygulamadan kaldırmak istendiğini belirten Özel, "1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe giren İş Kanunu'nun 63. maddesindeki, 'Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi, günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir.' hükmüne göre madenciler, haftada beş gün çalışırken iki gün izin kullanabilmektedir ancak işveren, bu maddeyi kendine göre yorumlamakta ve işçinin sağlık sebepleriyle istirahat etmek için aldığı raporu ve o günü bahane ederek, 'Haftalık 37,5 saati doldurmadın. Bu saati doldurmak zorundasın.' diyerek, işçinin yevmiyesinden kesmektedir. İş Kanunu'na göre 'zorunlu çalışmak' diye bir kavram olmadığı gibi işçinin, raporlu olduğu günü de telafi etmesi gibi bir durum söz konusu bile değildir." dedi. İmbat Madencilik A.Ş.'de geçmişte de benzer örneklerin sıkça yaşandığı, işçilerin hastalıkları sebebiyle aldıkları raporlar yüzünden işten atıldığı, rapor alırlarsa işten atılacakları korkusuyla iş kazalarından sonra dahi doktordan rapor istemediği, hafta tatillerinde ve bayramlarda çalıştırıldıkları ve bu sürelerde sigortalarının 'yer üstü' olarak yatırıldığının, çok sayıda iddiayla birçok kez gündeme geldiği söyledi. Bu sebeple iş müfettişlerinin, bu konuda işçilerin görüşüne başvurarak, giderek sıklaşan bu ve benzeri şikayetleri derhal dinlemesi gerektiğini belirtti.

CHP Milletvekili Özel'in soru önergesi şöyle: "İş Kanunu'na göre 'Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günlerinde Çalışma' hükmünün uygulanması gereken 29 Ekim gününde işçiler işe gitmedikleri için yevmiyelerinde kesintiye gidilmiş midir? Gidilmiş ise ulusal bayram ve genel tatil gününde gelmeyen işçinin yevmiyesindeki kesintinin hukuki dayanağı nedir? İşçilerin, raporlu oldukları günler sayılmayarak, haftalık 37,5 saatlik çalışma süresini tamamlamaya zorlandığı ve tamamlamadıklarında raporlu oldukları halde yevmiyelerinde kesintiye gidildiği yönündeki iddialar doğru mudur? Söz konusu iddialara ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi Alo 170 hattına ve bakanlığınıza ulaşan herhangi bir şikayet var mıdır? Varsa söz konusu şikayetler hakkında ne yapılmıştır? İşçilerin yevmiyelerinden hukuksuz bir şekilde kesilen ücretlerin geri ödenmesi için çalışmalara başlanmış mıdır? Son günlerde yaşanan bu şikayetlere ilişkin müfettişler görevlendirilmiş midir? Görevlendirilmemişse önümüzdeki günlerde görevlendirilmesi düşünülmekte midir? İmbat Madencilik, en son ne zaman denetlenmiştir? Denetimlerde bu madende herhangi bir kusur, noksan bulunmuş mudur? İmbat Madencilik'e bugüne kadar yapılan denetimlerden sonra herhangi bir idari para cezası kesilmiş midir?" CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Özel, raporlu madencilerin yevmiyelerinin kesildiği... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER