CHP'li Sındır: Türkiye'de 33 milyon dönüm tarım alanı ekilmiyor


CHP İzmir 2. bölge milletvekili adayı Kamil Okyay Sındır, seçim çalışmalarına kiraz diyarı Kemalpaşa ilçesinde devam etti. Bağyurdu, Yiğitler, Örnekköy, Akalan, Çambel ve Sütçüler köylerini ziyaret eden Sındır, CHP iktidarında üreticinin refahının artacağını, 200 liraya dolan traktör deposunun 70 liraya dolacağını ve 33 milyon dönümlük araziyi yeniden üretim yapılır hale getireceklerini söyledi.

Türkiye'deki tarımın en büyük problemin maliyetlerden kaynaklandığını söyleyen Sındır, "CHP iktidarında öncelikle üreticinin maliyetlerini düşürücü önlemler alacağız ve üreticinin ürününü değerinden satmasını sağlayan piyasa mekanizmasını kuracağız. Üreticiyi tüccara teslim etmeyeceğiz. Birçok üründe tüketici, üreticinin elinden çıkan fiyata göre üç misli fiyat ödüyor, bu uçurumu ortadan kaldıracağız. Üretici hakkını, tüketici ucuzunu alacak. Çiftçinin doğrudan ürünlerini üreticiye ulaştıracağı mekanizmaları kuracağız. Bu çalışmaları örgütlenme ve kooperatiflerle yaparak, üreticinin ayakta kalmasını sağlayacağız." dedi. Mazotun üreticiye 1.5 liradan satılacağını vaadeden CHP adayı Sındır, "Mazotun bugün rafineri çıkış fiyatı 1 lira 21 kuruş. Bugün üretici mazota 4 lira ödüyor. Vergiler nedeniyle mazot bu kadar yüksek. CHP iktidarında o vergiyi almayacağız. Tarımda, üretimde kullanılan mazot, CHP iktidarında 1.5 lira olacak. Tarım Kanunu şu anda diyor ki, 'Üreticiye destek, milli gelirin en az yüzde 1'i kadar olmak zorunda.' Bugüne kadar tarıma aktarılan destek yüzde 1'i bulmamıştır. CHP iktidara gelirse kanunda belirtildiği şekilde üreticiye desteği en az yüzde 1'e çıkaracağız ve üreticiye vereceğimiz desteği en az bir yıl önceden duyuracağız." şeklinde konuştu.

Plana dayalı tarım üretiminin önemine de işaret eden Sındır, konuşmasının şu sözlerle tamamladı: "Tarımda üretimi planlamak, üreticinin refahını yükseltmek, ülkemizi ithalata dayalı tarımsal üretimden kurtarmak için iktidar olacağız. Bizim iktidarımızda, üretim ve hakça bölüşüm esas olacak. Çiftçimizin insanca yaşamasını sağlayabilmek, üreticimizin üretimden kopmamasını sağlamak için bir tarım politikası uygulayacağız. Bugün Türkiye'de 33 milyon dönüm tarım alanı ekilmiyor, çünkü üretici tarlasını ekip dikerse maliyetini karşılayamıyor. Çiftçimiz, ürününü piyasaya sürdüğünde maliyetlerini çıkaramıyor. Biz bu döngüye son vereceğiz. Üreticinin, çiftçinin sırtına yük getiren ağır maliyet oranlarını kaldıracağız. Üreticimize, çiftçimize destek olacağız. Alınterini, emeği yok sayanlara inat, önceliğimiz üreticimiz ve emekçimiz olacak. CHP olarak, kaderine terkedilen toprakları, ekilmeyen dikilmeyen alanları üretime kazandıracağız. Bereketli topraklara ve becerikli insanlara sahip tarımın kadim topraklarında yaşanacak bir Türkiye'yi hep birlikte kuracağız." CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Sındır: Türkiye'de 33 milyon dönüm tarım alanı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER