CHP'li Torun: Fındık kanunu çıkarılmalı


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu Milletvekili Seyit Torun, Meclis'ten 8 milyon insanı ilgilendiren fındıkla ilgili bir kanun çıkarılması gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi Ordu Milletvekili Seyit Torun, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) fındık üreticilerinin sorunlarını dile getirmek üzere basın toplantısı düzenledi.

Karadeniz bölgesinin kanayan yaralarından birisinin fındık olduğunu kaydeden Torun, "8 milyon insanı ilgilendiren bir ürün ve dünya üretiminin yüzde 70'ini ürettiğimiz bir ürün. Bugüne kadar hep 'cek'lerle, 'cak'larla gelindi. Üretici tamamen sahipsiz bırakıldı. Bir FİSKOBİRLİK vardı fiyatı regüle eden maalesef oda bitirildi. Yerine bir şekilde TMO ikame edildi, o da başarılı olmadı. Şu anda serbest piyasa koşullarında fındık fiyatı belirleniyor ve bu ürün tamamen alıcıların inisiyatifine kaldı." dedi.

Fındık için 13 liradan açılan fiyatın 10 liraya kadar düştüğünü vurgulayan Torun, şu ifadeleri kullandı: "Daha da düşmesi bekleniyor. O kadar zahmetli ve o kadar zor şartlarda üretilen bir ürün ki, makineli tarıma izin vermeyen bir ürün. Tamamen emek yoğun bir ürün. Maalesef ama maalesef üretici yıllardır üretiminin, alın terinin karşılığını almıyor. Sezon başında rekolte tahminleri yapıldı 'borsa 733, tarım il müdürlüğü 690, ziraat odası 580' dedi ama görülüyor ki bu rekoltenin altında gerçekleşecek. İhtiyacı olana paraya ihtiyacı olan satmak zorunda olan üretici elinden bedavaya çıkacak. Gene aracılar para kazanacak ve nihai alıcılar para kazanacak."

Fındığın yılda 2,5-3 milyar dolara yaklaşan bir ihracat geliri sağladığını vurgulayan Torun, şöyle konuştu: "Sıfır girdi ile ülkemize 2,5-3 milyar dolar gelir sağlayan bir ürün. Ama bu ürün maalesef sahipsiz. Bu ürün hem sanayi, hem de bir yemiş. Buna rağmen hak ettiği değeri bulamıyor. Mutlaka ama mutlaka bir fındık kanunu çıkarılmak zorunda. Parlamento'da 25. Dönem olarak çok fazla bir süre kullanamadık. Bununla ilgili çalışmalara başladık ama seçim süreci başladığı için devam edemedik. Kısmet olursa 26. Dönem'de mutlaka ama mutlaka fındık yasasını çıkarmak zorundayız. Artık tarafların birbirlerini suçladığı tarafların sorunu ortada bıraktığı ve üreticinin mağdur olduğu bu pozisyonu sonlandırmamız lazım. Mutlaka üreticimize sahip çıkmamız lazım. 8 milyon insanın direk gelir kaynağı çocuklarının okul gideri, çocuklarının evlilik gideri ve 1 yıllık geçimini sağladığı bir ürün. Bu ürün bu kadar zahmetli üretilmesine rağmen maalesef değeriyle satılmamaktadır. Burada serbest piyasaya bırakılacak bir ürün değildir. Mutlaka yasası çıkarılmalı. Serbest piyasa koşullarında fiyatı belirlenmemeli." CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Torun: Fındık kanunu çıkarılmalı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER