CHP'li Tüm'den hükümete enerji politikası tepkisi

CHP'li Tüm'den hükümete enerji politikası tepkisi

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Bandırma'nın Şirinçavuş Mahallesi'nde yapılacak olan termik santralle ilgili açıklamalarda bulundu. Tüm "Türkiye'nin son yıllarda en önemli tartışma konularından biri güvenli, ucuz ve çevreye uyumlu olarak enerji temininde sürekliliğin nasıl sağlanacağı iken Balıkesir'e ve Türkiye'nin daha birçok yerine termik santral kurulması hükümetin bütünlüklü bir enerji politikasının olmadığını ortaya koymaktadır" dedi.

Tüm, "Hükümetin enerji politikasızlığı sonucunda giderek enerji temini konusunda dışa bağımlılığı arttıran ve enerji krizini derinleştiren uygulamalar birbir hayata geçirilmeye çalışılıyor. Bugün enerjide kamusal bir hizmet anlayışı yerine yandaş şirket kavramının öne çıkarıldığı bir dönemin içindeyiz. Hükümet özel sektörün karlı bulduğu alanlara yönelik tercihlere göre enerji politikasını belirliyor. Bu projeler hayata geçerken bölgenin coğrafi konumu, iklim özellikleri, jeolojik yapısı, su kaynakları, arazi ve toprak özellikleri, arazi kullanım durumu ve bitki örtüsü, nüfus durumu, ekonomik yapı, ulaşım ve turizm konularına bile yer verilmeden yapılıyor. Yapılan bu türden plansız enerji yatırımları bölgelerde toplumsal yaşamın bütününe dair halkın haklı tepkilerine yol açıyor." diye konuştu.

Sirişçavuş'ta termik santrali kurulmasını Balıkesir halkının hiçe sayılması anlamına geldiğini belirten CHP Balıkesir Milletvekili, sözlerini şöyle sürdürdü: "Paşaköy'de bulunan SEKA arazisine bir termik santral kurulmasının yarattığı tepkiler sürerken üstüne Şirinçavuş'ta Termik santral kurulması Balıkesir halkının hiçe sayılması anlamına gelmektedir. Balıkesir halkı kendi yaşam alanlarını ve geleceğini sorgulama duyarlılığı içinde. Yeni bir oldu-bitti yaratılarak, geri dönülemeyecek sonuçlar ile karşılaşmak istemiyor. Ne yapılmak istendiğini ve sonuçlarını görmek istiyor. Şirinçavuş'ta kurulacak bir enerji santrali yeni teknoloji kullanımı ve alınacak tüm önlemlere karşın doğal çevreyi olumsuz etkileyecek, doğal çevrenin bozulması ile tarımdan turizme kadar uzanan sektörler zarar görecek dolayısıyla yerel ekonomiyi de olumsuz etkileyecektir."

Balıkesir'de termik santral kurulması halinde oluşacak atıkların depolama sorunu ve olası kül barajının çevreye olan etkilerinin çok ağır olacağının altını çizen Mehmet Tüm, "Balıkesir'in iklim özellikleri ve deniz seviyesinde bulunması göz önüne alındığında oluşacak gaz ve partikül maddelerin büyük bir kısmı bölge üzerinde yayılacaktır. Termik santralde ısrar etmek Balıkesir halkının, gençlerinin çocuklarının geleceği ile oynamak anlamına gelecektir." şeklinde konuştu.

CHP Balıkesir Milletvekili, sağlıkları ve gelecekleri için santrale izin vermeyeceklerini sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Tüm'den hükümete enerji politikası tepkisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER