CHP Milletvekili Yeşil: Elektrik faturalarında gizli kapaklı yürütülen soygun


CHP Milletvekili Nihat Yeşil, özelleştirilmiş elektrik dağıtım şirketleri üzerinden 'faturalarda gizli kapaklı yürütülen bir soygun' yapıldığını savundu. Yeşil, vatandaştan enerji maliyeti, perakende satış hizmet bedeli, iletim bedeli, kayıp ve kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli maliyetlerini faturalarda gizlediğine dikkat çekti.

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Tüketici Hakları Derneği yöneticileriyle Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Yeşil, asgari ücrete, emekli maaşlarına yapılan zammın, kıt kanaat geçinen bu kesimin yüzünü güldürmediğini savundu. Yeşil, bu artışların, yeni yılla birlikte ekmek, su, elektrik, ulaşım, haberleşme gibi temel ihtiyaç alanlarındaki tüketim mallarına yapılan zamla eridiğini iddia etti. Elektrik faturalarında yeni bir kandırmaca, yeni bir hukuksuzluk skandalı yaşandığını öne süren Yeşil, EPDK'nın, fon ve vergiler haricinde vatandaştan haksız yere tahsil ettiği, enerji maliyeti, perakende satış hizmet bedeli, iletim bedeli, kayıp ve kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli maliyetlerini faturalarda gizlediğini, tüm bu haksız tahsilatların dağıtım bedeli ve perakende enerji bedeli olarak iki başlığa dağıtıldığını söyledi.

'UYGULAMA, KAMU YÖNETİMİNDE ŞEFFAFLIK İLKESİNE AYKIRI'

Yeşil, özellikle kayıp-kaçak' class='textetiket' title='kayıp kaçak haberleri'>kayıp kaçak bedelinin, usulsüz kullanım yapmayan vatandaşlardan tahsil edilmesini engelleyen yargı kararlarına rağmen, faturalarda gerçekleştirilen aldatmacayla vatandaşlara ödetilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Bu durumun, EPDK'nın kuruluş ilkelerine, şeffaf elektrik piyasası hükmüne, yargı kararlarına aykırı olduğunu ileri süren Yeşil, "Bu uygulama, özelleştirilmiş dağıtım şirketleri üzerinden sürdürülen ve faturalarda gizli kapaklı yürütülen bir soygundur. Bu uygulama, kamu çıkarına ve kamu yönetiminde şeffaflık ilkesine aykırıdır." diye konuştu.

TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ, KAMPANYA BAŞLATIYOR

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, Türkiye'deki temel ihtiyaçlar gıda, su, elektrik, doğalgaz, iletişim, ulaşım hizmetlerinin, dünyanın en pahalı mal ve hizmetleri arasında yer aldığını savundu. Çakar, kayıp-kaçak, dağıtım, iletim, perakende satış hizmet ve sayaç okuma bedelleri ile bu bedellerden alınan yüzde 18 KDV'nin iadesi için yarın kampanya başlatacaklarını dile getirdi. Çakar, bu 5 kalemin ortalama oranının yüzde 30'dan fazla olduğunu kaydetti.
CİHAN
<< Önceki Haber CHP Milletvekili Yeşil: Elektrik faturalarında gizli kapaklı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER