CHP o yasayı iptal için harekete geçti

Cumhurbaşkanı'na hakaret suçunu düzenleyen TCK 299. maddenin yürürlükten kaldırılması için CHP milletvekilleri kanun teklifi verdi. Kanunda Cumhurbaşkanı eğer hakarete uğrarsa normal vatandaş gibi davasını açmalı, özel yasayla korunmamalı.

CHP o yasayı iptal için harekete geçti

Son zamanlarda basın başta olmak üzere yargının, her kesimi sindirme aracı olarak kullandığı Cumhurbaşkanı'na hakaret suçunu düzenleyen TCK 299. maddenin kaldırılması için CHP Genel Başkan yardımcıları Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu TBMM'ye yasa teklifi verdi.

GEREKÇE, ÖZEL KORUMA KANUNUNA GEREK YOK, HAKARET OLURSA CUMHURBAŞKANI HERKES GİBİ DAVASINI AÇSIN

''Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik sürecinde gerçekleştirilmesi gereken en önemli faaliyetlerin başında kişi hak ve özgürlüklerinin genişletilmesi ve özellikle ifade özgürlüğünün gerçek anlamda tesis edilmesi gelmektedir. '' denilen gerekçede ''bu bağlamda kişilerin olumlu eleştiri hakkı kadar olumsuz eleştiri hakkının da tam anlamıyla sağlanması gerekmektedir. Bu düşünceden hareketle, demokratikleşme süreci içerisinde kişilere özellikle siyasi kişiliklerin gerçekleştirdiği veya gerçekleştirmediği işlem ve eylemlerle ilgili olarak toplum tarafından olumlu veya olumsuz eleştiri hakkının genişletilerek tahkir sonucunu doğurmayacak şekilde eleştiri hakkı tanınması için işbu teklif hazırlanmıştır. Zira özellikle siyasi kişiliklerin her tür eleştiriye açık olması ve en azından eleştiri sorumluluğunu sonuna kadar taşıması gerekmektedir.
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda Cumhurbaşkanı için özel olarak düzenlenmiş olan 299 uncu maddenin yürürlükten kaldırılması halinde, Cumhurbaşkanının da toplumumuzun herhangi bir ferdi gibi eleştiri sınırlarını aşar mahiyette bir eylemle karşı karşıya kaldığında tüm hukuki haklarını kullanabileceği sabittir. Bu yolla Cumhurbaşkanı’nın görevinden dolayı olmasa dahi şahsına karşı gerçekleştirilen eylemleri herhangi bir kişiden farklı usullere tabi tutmanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu, mevcut düzenlemenin özellikle ifade özgürlüğü bakımından ciddi bir sorun yarattığı aşikardır.'' cümleleri kullanıldı.

Önergede ayrıca şu ifadeler yer aldı:
''Bu nedenledir ki, 26.09.2004 tarihli 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun “Cumhurbaşkanına Hakaret” başlıklı 299 uncu maddesinin yürürlükten kaldırılarak, yine aynı Kanunun her vatandaşa uygulanan hukuk kuralları çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir.''

SAMANYOLUHABER.COM
<< Önceki Haber CHP o yasayı iptal için harekete geçti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER