CİHAN-SEN: Asgari ücret belirsizliği çalışma barışını olumsuz etkiliyor


Cihan Sendikalar Konfederasyonu (CİHAN-SEN) Genel Başkanı Naci Haliloğlu, AK Parti'nin seçimden önce vaat ettiği; ancak seçimden sonra 'tavsiye' olarak revize ettiği bin 300 liralık asgari ücretle ilgili tartışmaların artık sona ermesi gerektiğini belirtti. Yaşanan belirsizliğin çalışma barışını olumsuz etkilediğine işaret eden Haliloğlu, özel sektörün yanı sıra kamuyu ilgilendiren bu konunun bir an önce netleşmesi gerektiğini vurguladı.

Genel Başkan Haliloğlu, asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılması vaadiyle ilgili tartışmalara ilişkin yazılı değerlendirmelerde bulundu. Seçimlerin üzerinden 2 hafta geçmesine ve milletin AK Parti'ye tek başına iktidar şansı vermesine rağmen bu konuda hala belirsizlik yaşandığını savunan Haliloğlu, "Türkiye'de yaklaşık 12 milyon çalışan bulunuyor. Bunun yaklaşık 5 milyonunun maaşı asgari ücretten gösteriliyor. Bunun da yaklaşık 2 milyon 750 binin gerçek maaşının asgari ücret olduğu tahmin ediliyor. Asgari ücret bin 300 lira olacak. Pekiyi bu maliyeti kim üstelenecek?" diye sordu.

"MALİYETİ KİM ÜSTLENECEK"

Seçim öncesi verilen asgari ücret vaadinin iş dünyasına ve devlete getireceği maliyetin şimdi daha iyi anlaşıldığını kaydeden Cihan-Sen Genel Başkanı, "İş dünyasına maliyetinin yıllık 16 milyar lira olması beklenen zamma karşı işverenler sigorta prim indirimi, vergi muafiyeti ve 1 yıllık yük üstlenimi gibi taleplerde bulunuyor. İş dünyasının istediği gibi SGK işveren priminde indirim olursa, bunun devlete çok ciddi maliyeti olacak. Asgari ücret bin 300 liraya çıktığında işverene 437 lira ek maliyeti olacak. Bunun bir kısmını devlet mi üstlenecek? Dolayısıyla bu tartışmaların bir an önce netliğe kavuşması lazım." şeklinde konuştu.

"TAVSİYE Mİ VAAT Mİ"

Bin 300 liralık asgari ücret vaadinin seçimlerin ardından komisyona havale edilecek bir tavsiyeye dönüştüğünü hatırlatan Haliloğlu; ancak hükümet cephesinden gelen açıklamalarda bu belirsizliğin hala devam ettiğini anlattı. Haliloğlu, şöyle konuştu:

"Son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, asgari ücret komisyonunun 1 Aralık'ta toplanacağını, konunun Hükümetin tavsiyesi olarak komisyona iletileceğini ve asgari ücretin 1 Ocak 2016 itibariyle 1300 lira olacağını açıkladı. Ancak bunun nasıl olacağına ilişkin net bir açıklama yapılmaması nedeniyle kafalarda ciddi soru işaretleri var."
CİHAN
<< Önceki Haber CİHAN-SEN: Asgari ücret belirsizliği çalışma barışını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER