Çin'deki çalkantı, Alman borsasına değer kaybettirdi


Çin borsasının yüzde 7'nin üzerinde değer kaybetmesi sonrası, Almanya'nın en önemli 30 şirketinin hisselerini bulunduran Alman Birleşik Borsa Endeksi (DAX) seans açılışında yüksek oranda puan kaybetti. Buna göre DAX 30 güne yüzde 1,63 düşerek 10 bin 48 puanla başladı. Öğlen saatlerinde bu oran yüzde 3,15'e kadar gerileyerek 9 bin 918 puana kadar indi. Bu şekilde DAX 30 Endeksi ekim ayından bu yana ilk kez 10 bin puanın altına inmiş oldu.

Orta ölçekli şirketleri içeren MDax ise yüzde 2,9 değer kaybederek 19 bin 410 puana gerilerken, bu oran teknoloji şirketlerin TecDax'ında ise yüzde 3,6 ile bin 723 olarak kayda geçti.

Diğer Avrupa borsaları üzerindeki baskı da arttı. Paris borsasında işlem gören hisse senetleri yüzde 3 oranında değer kaybetti. Londra borsa endeksi ise yüzde 2 oranında puan kaybetti. Stoxx Avrupa 600 Endeksi dün saat 11.40 itibariyle yüzde 3,4 oranında değer kaybederek 342.43 puana gerilerken, 4 hisse senedi hariç bütün hisseler eksiye düştü. Otomobil üreticileri arasında Çin pozisyonu en büyük olan şirketlerin hisse senetleri düşüşte öncü oldu. Maden ve enerji hisse senetlerinden oluşan endeks 2009'dan bu yana en düşük seviyeye gerilerken, otomobil üreticileri son 3 ayın en düşük seviyesine indi.

SOROS: ÇİN'İN ADIMLARI TÜM DÜNYAYA SIKINTI OLUŞTURUYOR

Çin Merkez Bankası'nın Yuan'ın referans kurunu 8 gün arka arkaya düşürmesiyle, Çin hisse senetlerinde satışlar dün yoğunlaştı. CSI 300 Endeksi'nde sadece yarım saat süren seansta yüzde 7,2 düşüş yaşanınca devre kesici uygulama devreye girdi ve Endeks günü kapatmış oldu. Yaşanan gelişmeler sonrası Sri Lanka'da ekonomik forumda konuşan ünlü girişimci George Soros, küresel pazarların krizle karşı karşıya kaldığını ve yatırımcılara dikkatli olması konusunda uyarıda bulundu. Daha önce Soros, Çin'in yeni büyüme modeli bulmada zorlandığını ve yuanı sürekli devalüe etmesinin tüm dünyaya sıkıntı oluşturduğunu söylemişti. CİHAN
<< Önceki Haber Çin'deki çalkantı, Alman borsasına değer kaybettirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER