Çin Genel Kurmay Başkan Yardımcısı Jianguo, İran'da


Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Genel Kurmay Başkan Yardımcısı Oramiral Sun Jianguo, İran'da temaslarda bulunuyor.

İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan ile dün görüşen Sun, İran ile askeri işbirliğini güçlendirmek istediklerini söyledi. Pekin'in Tahran ile ilişkilerine büyük önem verdiğini vurgulayan Oramiral Sun, İran'ın nükleer sorununda varılan kapsamlı anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Çin, İran'ın en büyük petrol alıcısı konumunda bulunuyor.

Çin Savunma Bakanlığı'nın ziyaretle ilgili açıklamasında, Sun'ın ziyaretinin "dostluğu geliştirmek, işbirliğini derinleştirmek ve iki orduyu ilgilendiren konularda görüş alışverişinde bulunmayı" amaçladığı kaydedildi.

İranlı Bakan ise İranlı liderlerin Çin ile stratejik işbirliği yapmaya büyük önem verdiklerini vurgulayarak, ikili ilişkilerin son yıllarda geliştiğine dikkat çekti. Dehkan ayrıca, iki ordu arasındaki ilişkileri yeni bir düzeye çıkarmaya hazır olduklarını da ifade etti.

İran'ın Press TV kanalına göre, İran'ın donanma komutanı Tuğamiral Habibullah Sayari, Hint Okyanusu'nda nakliye yollarını korumak için iki tarafa da işbirliği çağrısı yaptı. Press TV ayrıca iki tarafın istihbarat paylaşımını ve terörle mücadele işbirliğini konuştuklarını da bildirdi.

Çin ve İran deniz kuvvetleri 2013 yılından bu yana en az iki kez liman ziyaretleri yaptı ve korsanlarla mücadele ile arama ve kurtarma tatbikatları gerçekleştirdi.

Öte yandan Arap basınında, Rusya Hava Kuvvetleri'nin başlattığı operasyonlar sonrası Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'e destek vermek için binin üzerinde İran askerinin karadan ülkenin kuzeyine ulaştığı iddia edilmişti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying ise dün başkent Pekin'de yaptığı basın toplantısında Çin'in Suriye'ye askeri güç göndereceğine ilişkin haberleri yalanlamıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Çin Genel Kurmay Başkan Yardımcısı Jianguo, İran'da Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER