Çin ve Irak, ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine çıkarıyor


Çin ve Irak'ın ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine çıkaracağı açıklandı.

Çin'i ziyaret eden Irak Başbakanı Haider al-Abadi, Çin Cumhurbaşkanı Xi jinping tarafından kabul edildi.

Bugün öğleden sonra gerçekleşen görüşmede Xi, Çin'in Irak ile ilişkilerine büyük değer verdiğini ve Irak'ı Ortadoğu'da "işbirliğinde güvenilir ortak" olarak gördüklerini söyledi.
Resmi Xinhua ajansında göre, konuşmasında Xi, ziyaret sırasında iki ülkenin stratejik ortaklık kurulmasını duyurmak için ortak bir bildirge yayınlayacağını ifade etti.

Xi ayrıca, iki ülkenin ilişkilerini tanımlarken, iki tarafın da karşılıklı bağların önemini kabul ettiğini ve bu bağların ikili ilişkilerin gelecekteki gelişimi için sağlam bir temel oluşturacağını gösterdiğini dile getirdi.
Abadi, Çin Başbakanı Li Keqiang'ın resmi davetlisi olarak Çin'i ziyaret ediyor.

ÇİN VE IRAK İŞBİRLİĞİ BELGELERİ İMZALAYACAK

Öte uyandan Cihan Haber Ajansı'nın (Cihan), Abadi'nin ziyaretiyle ilgili sorusuna faksla yanıt veren Çin Dışişleri Bakanlığı, Abadi'nin geçen yıl Eylül ayında yeni hükümetin kurulmasının ardından ilk kez Çin'i ziyaret ettiğine dikkat çekti. Cevapta, iki tarafın da bu ziyarete büyük önem verdiği, ziyaret süresince Abadi'nin Cumhurbaşkanı Xi'nin dışında, Başbakan Li ve Meclis Başkanı Zhang Dejiang ile ayrı ayrı görüşeceği kaydedildi.

Cevapta ayrıca, ziyaret sırasında iki ülke arasında bir dizi işbirliği anlaşmalarının imzalanacağı belirtildi. Çin Dışişlerinin cevabında son olarak, ziyaretle birlikte Çin'in, Irak ile karşılıklı ilişkileri derinleştirmeyi ve her alandaki işbirliğini güçlendirmeyi, bununla birlikte uluslararası ve bölgesel sorunlarda fikir alışverişi yapmayı, ortak çabayla ikili ilişkilerin sürdürülebilir olmasını hızlandırmasını arzuladıkları dile getirildi.


CİHAN
<< Önceki Haber Çin ve Irak, ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER