Çinli Evergrande'de kriz sürüyor

Evergrande hisseleri Hong Kong Borsası'nda işleme kapatıldı

SHABER3.COM

Mali kriz içinde olan Çin'in en büyük gayrimenkul şirketlerinden Evergrande'nin hisseleri, Hong Kong Borsası'nda işleme kapatıldı. İşleme kapatma gerekçesi ile ilgili bir açıklama yapılmadı.

Şirketin yatırımcıları, uzun süredir yeniden yapılandırma planı ile ilgili gelişmelerin netleşmesini bekliyor.

Yaklaşık 300 milyar dolar borcu olan Evergrande, elindeki varlıkları ve hisseleri satarak ödemelerini karşılamakta zorlanıyor.

Hisseleri geçen yıl içinde yüzde 90 oranında değer kaybeden şirketin yüklü kredi geri ödemeleri ve tedarikçi ödemeleri de bulunuyor.

Evergrande, yatırımcılara ödeme yapabilmek için, varlık yönetimi ürünlerinin satışı planını geçen hafta yeniden değerlendirmeye aldı. 

Şirketten Cuma günü yapılan açıklamada, varlık yönetimindeki finansal ürünlere yatırım yapmış olan yatırımcılara, 3 ay için 1257 dolara kadar ödeme yapılacağını duyurdu.

Şirket daha önce geri ödemeye ilişkin herhangi bir miktar açıklamamış, yatırımcılara, yatırımlarının yüzde 10'u kadar ödeme yapmayı kabul etmişti.


'Arzu edilen bir durum değil'
Evergrande'den yapılan resmi açıklamada da yaşananların "arzu edilen bir durum olmadığı", Mart sonuna kadar geri ödeme planlarınının güncelleneceği duyuruldu.

Şirket mevcut fonlarını artırmaya çalışacaklarını kaydetti ancak daha fazla detay vermedi.

Açıklama, şirketin içinde olduğu nakit sıkışıklığının derinleştiği şeklinde değerlendiriliyor.

Evergrande, geçen hafta da offshore gayrimenkul bonolarına ilişkin bazı faiz ödemelerini yapmadı.

Şirletin 19 milyar dolar değerindeki uluslararası bonoları, ödemelerin yapılmaması nedeniyle, kredi derecelendirme kurumları tarafından temerrüde düşmüş olarak değerlendiriliyor.

Çin'in Hainan Adası'ndaki yerel yönetim, 30 Aralık tarihinde şirkete verdiği talimatla, 39 katlı bir iş merkezinin kaçak olduğu gerekçesiyle, 10 gün içinde yıkılmasını istedi.

Evergrande ile rakip gayrimenkul şirketi Hopson arasındaki 2,6 milyar dolarlık bir hisse satışı anlaşması geçen ay başarısızlıkla sonuçlandı.
<< Önceki Haber Çinli Evergrande'de kriz sürüyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER